Werkbalans

Home » Werkbalans

PreGo Tips!

PreGo! Tip – Mantelzorgen

27 mei 2024

Veel zorgverleners zijn ook mantelzorger. Dat is steeds zoeken naar de balans.

PreGo! Tip – Virtual Reality zinvol in de zorg?

23 april 2024

Je kent ze vast wel: die brillen met VR (Virtual Reality) mogelijkheden. Dit biedt kansen voor scholing en training in de zorg.

PreGo! Tip – Even drie minuten voor jezelf

23 januari 2024

In drie minuten kan je al een klein rustmoment voor jezelf inlassen.

PreGo! Tip – Nieuwe e-learning module: ‘Herkennen van Spasticiteit’

20 december 2023

Wist je dat 20-40% van de mensen die een beroerte (CVA) hebben gekregen, binnen een jaar last krijgt van spasticiteit? Dat kan leiden tot allerlei klachten. Denk bijvoorbeeld aan moeite met eten of drinken, pijn, moeite met lopen, ADL en dus ook met transfers. Om dit, vaak niet (h)erkende probleem beter te kunnen herkennen is er een nieuwe e-learning module.

PreGo! Tip – Onregelmatig werk en zelfroosteren

20 december 2023

 Met de feestdagen voor boeg zal ja vaker korter of op andere momenten slapen of wellicht een extra nacht overslaan. Zo kan je biologische klok verstoord raken. De een heeft daar meer last van dan de ander.

PreGo! Tip – Gezond blijven in de zorg

20 november 2023

We hebben een nieuwe, gratis e-learningmodule voor je. Hij staat bij de andere modules op het Free Learning platform. Het is een bijzondere: hij gaat volledig over ‘Gezond blijven’.

PreGo! Tip – 100% of is 60% wellicht ook voldoende?

25 september 2023

IZZ maakte een mooie serie voor en vooral ook door zorgmedewerkers over werkdruk in de zorg en hun persoonlijke energiebalans: werk en privé. Ze beschrijven de dingen die energie geven of juist kosten. Mooie authentieke portretten met een hoop om over na te denken ook over hoe jij zelf die balans vindt in je werk en privé leven.

PreGo! Tip – Van piekerdepieker naar een piekerkwartiertje

25 september 2023

Iedereen piekert wel eens. Maar als je erg druk bent en veel werkdruk ervaart kan je teveel gaan piekeren. Meestal lost dat weinig op en kom je niet tot oplossingen. Het kost je dan vooral veel tijd en energie en dat kan weer leiden tot slapeloosheid of depressie en daardoor nog meer piekeren en zorgen. Probeer daarom op tijd grip te krijgen op dat gepieker.

PreGo! Tip – Verzuim in de zorg: de nieuwste Vernetcijfers

30 augustus 2023

Al heel lang houdt Vernet verzuimontwikkelingen in de zorg bij waardoor trends goed zichtbaar worden. Hun laatste informatie is dat het verzuim in juli 2023 opnieuw gedaald is ten opzichte van vorig jaar. Het lag in juli op 6,89. Zoals zichtbaar is op de onderstaande grafiek is dat een flinke daling sinds vorig jaar en zit het percentage weer vrijwel op het niveau van 2021. Zij geven aan dat dat vooral veroorzaakt wordt door een sterke afname van het kortdurend verzuim. Helaas is het lange verzuim (366 dagen of meer) juist wederom toegenomen.

PreGo! Tip – Rekening houden met Diversiteit: hoe doe je dat?

7 juni 2023

Een van de mooie kanten van je beroep als zorgverlener is de omgang met diversiteit bij je cliënten: verschillen in culturele achtergrond, gender diversiteit en ook verschillen in geletterdheid en gezondheidsvaardigheden. Al je cliënten wil je optimaal zorg kunnen bieden, rekening houdend met die diversiteit. Dat is niet altijd eenvoudig. Vanuit Zorg voor Beter is er een mooi overzicht gemaakt met vaak heel praktische achtergrondinformatie waar je veel aan kunt hebben.

PreGo! Tip – Mantelzorgende zorgverleners: dubbel belast

7 juni 2023

Rond een derde van de mensen die in de zorg werken heeft naast hun gewone werk ook een mantelzorgtaak. Bijna de helft doet dat een à twee keer per week. Hoewel het mooi, goed en soms vanzelfsprekend is, is het wel een extra belasting: mantelzorgende zorgverleners zijn vaker ziek, ervaren meer werkdruk en voelen zich meer lichamelijk en emotioneel uitgeput dan hun zorgcollega’s die geen mantelzorger zijn.

PreGo! Tip – Veerkracht bij zorgverleners

7 juni 2023

Het is duidelijk dat niet alleen het werven, maar vooral het behoud van zorgverleners cruciaal is om ook in de toekomst zorg te kunnen blijven geven. Daarom worden allerlei maatregelen genomen om de werkdruk en arbeidsbelasting te verlagen. Maar hoe zit het met de belastbaarheid van zorgverleners: hoe veerkrachtig zijn zij zelf en kan daarin meer steun geboden worden.

PreGo! Tip – Onder de Kerstboom terug- en vooruitkijken

21 december 2022

Tijd is kostbaar in de zorg en het gevoel tijd tekort te komen is herkenbaar. Zorgverleners zien zich genoodzaakt prioriteiten te stellen en lopen het risico lastige afwegingen te moeten maken. Recent publiceerde Cartaxo enquêteresultaten.

Gezellige drukte op de Gezond & Zeker Regiodag Ede

28 juni 2022

Op 20 juni vond het eerste live Gezond & Zeker evenement sinds 2019 plaats: de Regiodag in Ede. Het was een gezellige drukte, met ruim 100 bezoekers kan de organisatie terugkijken op een geslaagd eerste evenement. 

Documentaire over corona lockdown in verpleeghuis

21 juni 2022

Carmen verloor haar vader tijdens corona. Met haar moeder worstelde ze die laatste periode niet alleen met het verlies van hun geliefde, maar ook met de corona regels van het verzorgingshuis. Echt afscheid nemen mocht en kon niet, alleen haar moeder mocht op bezoek. Op de afdeling waar haar vader verbleef heerste corona en werd afgesloten voor bezoek. Uiteindelijk zijn er 11 van de 20- bewoners overleden, onder andere haar vader.

Deel je ervaring met rouwen tijdens (en na) corona

21 september 2021

Heb jij net als heel veel collega’s, tijdens of na corona te maken gehad met het verlies van een cliënt of een dierbare? Deel dan je ervaringen en vul hier de vragenlijst in. Dat hoeft dus niet dóór corona te zijn, het gaat om overlijden tijdens de corona periode.

PreGo! Tip – Herstel voor je weer begint

21 juli 2021

Herstellen van je werk voor je aan een volgende dienst begint is van groot belang. Doe je dat niet, dan begin je als het ware met een 1-0 achterstand aan de volgende dienst. En elke keer dat dat gebeurt, wordt die achterstand groter. Je loopt dan het risico uiteindelijk vast te lopen en bijvoorbeeld een burn-out te ontwikkelen.

PreGo! Tip – Na Corona de draad weer oppakken?

23 juni 2021

Het gaat de goede kant op met de pandemie: de cijfers zien er steeds beter uit, de druk op de zorg neemt af en meer en meer mensen zijn gevaccineerd. Je zou bijna denken: hoe gaan we straks weer verder zonder Corona? Dat is wellicht te optimistisch, maar het is wel van groot belang zorgvuldig te zijn met de volgende stappen; met of zonder Corona. Veel zorgverleners zijn uitgeput en er is een achterstand van reguliere zorg die nog moet worden ingelopen. Kan dat wel en hoe dan? En wat kunnen we leren van wat we mee hebben gemaakt. Zo lijkt thuiswerken voor velen toch een deel van het kantoor werk over te namen ook na de pandemie. Maar elkaar weer in het echt zien en spreken is toch ook van groot belang.

PreGo! Tip – Moeite met doorslapen?

23 juni 2021

Goed slapen kan lastig voor je zijn: de onregelmatige diensten en de werkdruk maken het je niet makkelijk. Dan een lekker glaasje wijn voor het slapen gaan? Alcohol staat immers bekend als een lekker slaapmutsje. Je slaapt er zonder meer makkelijker op in, maar na een paar uur worden veel mensen weer wakker en slapen ze de rest van de nacht onrustig en oppervlakkig. Op die manier onderbreek je steeds de REM-slaap, de belangrijkste fase bij het slapen. Niet handig dus. Iets dergelijks geldt voor melatonine. Dat helpt bij het sneller in slaap vallen, maar zorgt er niet voor dat je lekker doorslaapt.

PreGo! Tip – Thuiswerken in Corona tijd: vragen om problemen?

25 mei 2021

De uitkomsten van sommige onderzoeken zijn niet verbazingwekkend, maar toch drukken ze ons dan wel even met de neus op de feiten. Want ja: klachten aan het bewegingsapparaat door het thuis achter een beeldscherm werken komen veel te vaak voor. We hebben het dan over nek/schouder en arm/pols klachten.

PreGo! Tip – De overgang: maak het bespreekbaar en volg het stappenplan

28 april 2021

Onlangs besteedden we vanuit Gezond & Zeker aandacht aan de forse invloed van de overgang op duurzame inzetbaarheid en verzuim in de zorg. Twee weken geleden was het bovendien de ‘Week van de Overgang’. Daardoor is er eindelijk meer aandacht voor het onderwerp en de impact ervan op de zorg.

PreGo! Tip – Duik in het brein van je cliënt

28 april 2021

Cliënten kunnen je verrassen als je vaste aannames doorbreekt en de moeite neemt in hun brein te duiken.

PreGo! Tip – Overgang: weg met het taboe

24 maart 2021

Best bijzonder: in veel arbocatalogi staat nauwelijks of helemaal geen informatie over de menopauze: de overgang.  Terwijl in de zorg veel vrouwen in de leeftijd 45-55 jaar werkzaam zijn. Dat is de leeftijd dat veel vrouwen in de overgang komen.  Hoewel de overgang een natuurlijke fase is in het leven van een vrouw en geen ‘ziekte’ hebben veel vrouwen in meer of mindere mate last van verschijnselen. Die kunnen direct of indirect leiden tot verzuim en in elk geval de kwaliteit van leven en het plezier in het werk beperken. Drie van de vier vrouwen hebben er last van en één van de vier heeft ernstige klachten.

PreGo! Tip – O ja! Hoe krijg je ze zover…

24 maart 2021

Het is niet voor niets dat de workshops voor ErgoCoaches op de Gezond & Zeker dagen over ‘hoe krijg ik mijn collega’s zo ver’ altijd vol zitten. Blijkbaar is dat wel een dingetje.  Een hele praktische manier om dit voor elkaar te krijgen is de beproefde Voilà-methode, waarbij je aan de hand van Huddles samen problemen oplost. Dat lijkt een eenvoudig idee en dat is het ook. Doe de Free Learning van Gezond & Zeker en AllYouCanLearn maar eens (klik hier). 

PreGo! Tip – Ouder worden: waardevolle zorgverleners

24 maart 2021

Mensen begeleiden op momenten dat zij iemand nodig hebben geeft veel voldoening. Maar het  is ook een zwaar vak, zeker als je wat ouder wordt. Je lichaam verandert, je conditie vermindert, je wordt minder flexibel en het duurt langer voordat je bent hersteld van een zware dienst. Ook wordt de kans op het krijgen van klachten aan je rug, nek en schouders groter naar mate je ouder wordt.

PreGo! Tip – Hoe krijg je je collega’s zo ver?

17 februari 2021

Als ErgoCoach, fysio- of ergotherapeut weten we prima wat goed en gezond is voor onze collega’s. We kennen de Praktijkrichtlijnen en we zijn behoorlijk vaardig in het werken met glijzeilen, tilliften, steunkousaantrekkers etc. Toch is het wel eens lastig om ‘ze’ zover te krijgen. Dan loopt het niet lekker en lijkt het of je aan een dood paard trekt. Gelukkig is daar een beproefde methode voor: de Voilà!-methode. Aan de hand van een paar eenvoudige Voilà! principes kun je samen met je team heel effectief vernieuwingen invoeren.

PreGo! Tip – Weet je hoe het zit met zwangerschap en fysiek zwaar werk?

16 december 2020

Voor fysiek zwaar werk voor zwangeren zijn ook zorgorganisaties gehouden aan wettelijke bepalingen en regelgeving. De Inspectie SZW legt deze wet als volgt uit: gedurende de zwangerschap en eerste maanden na de bevalling mogen vrouwen niet worden verplicht frequent (dat wil zeggen meer dan eenmaal per uur) meer dan vijf kilo te tillen of te dragen.

Gezond & Zeker Innovatiedag – Online Event van start

26 oktober 2020

Vanmorgen om 10:00 is het eerste Online Event van Gezond & Zeker van start gegaan. Maar liefst 500 deelnemers hebben zich ingeschreven voor de online trainingen. Zij kunnen de hele week iedere dag kiezen uit een uitgebreid programma van online trainingen, workshops, webinars en vragenuurtjes.

PreGo! Tip – Arbeidsmarktdiscriminatie

23 september 2020

Meer dan een miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op werkgerelateerde psychische aandoeningen. Blootstelling aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA) – waaronder ook bewuste of onbewuste discriminatie op de werkvloer, seksuele intimidatie, agressie en geweld en pesten – kan leiden tot gezondheidsklachten en uitval.

PreGo! Tip – Nee Zeggen = niet makkelijk, maar wel doen!

15 juli 2020

Opkomen voor jezelf en niet alleen voor je cliënt zit niet in de aard van veel zorgverleners. De gevolgen zijn fors: 1 op de 8 jonge medewerkers in de zorg heeft ervaring met een burn-out en 1 op de 3 komt oververmoeid thuis, zo blijkt uit een inventarisatie van CNV Jongeren (bron).

PreGo! Tip – Stress in Corona tijd

18 juni 2020

Zorgverleners in alle zorgbranches staan voor enorme uitdagingen tijdens de Corona epidemie. Die bijzondere en soms zeer forse stress tijdens het dagelijks werk is een risicofactor voor het ontstaan van gezondheidsproblemen.

PreGo! Tip – De mantelzorgende zorgverlener

25 mei 2020

Het ergonomisch organiseren van je werkplek in de thuiszorg is al een hele klus, maar stel je voor dat je mantelzorger bent. Hoe zorg je dan voor een veilige werkplek? Hoe zorg je er voor dat je de steunkousen met een goed hulpmiddel kunt aantrekken? En dat je degene waar je mantelzorg aan geeft kunt douchen zonder dat je te veel voorovergebogen werkt? Wie zorgt er eigenlijk voor de mantelzorger?

PreGo! Tip – Behoud van oudere zorgverleners voor de zorg

15 januari 2020

Niet alleen in ons land, maar ook in landen als de VS wordt de noodzaak om zoveel mogelijk zorgverleners te behouden voor het beroep steeds groter. Een van de mogelijkheden is dan om oudere zorgverleners in staat te stellen met plezier langer door te laten werken. Schattingen in de VS zijn dat maar liefst een half miljoen zorgverleners met pensioen zal gaan voor 2022. Dat is een enorm verlies aan wat men noemt zorggeheugen en zorgervaring. Ook vormt juist die groep uitstekende mentoren voor jonge en of onervaren zorgverleners.

PreGo! Tip – De BalansRadar

17 december 2019

Vanuit het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) kwam de vraag naar een valide en praktijkgericht instrument voor het bepalen van de personele inzet in relatie tot de zorgzwaarte en werkdruk. Er kwamen signalen van onvoldoende ‘handen-aan-het-bed’ en een hoge ervaren werkdruk, terwijl desondanks, met het huidige instrumentarium en vanuit managementperspectief, de personele bezetting toch leek te kloppen. Het oplossen van deze discrepantie om zo een betere balans te vinden tussen de belasting en belastbaarheid van werknemers vergroot uiteindelijk de duurzame inzetbaarheid van de verpleegkundigen en de kwaliteit van zorg.  

PreGo! Tip – Je baas complimenteren: een vak apart

19 september 2019

Je hebt te maken met collega’s, maar ook met mensen die je aansturen. Een manager, leidinggevende vul maar in. Je eigen functioneren en dat van je collega’s is van haar mede afhankelijk, en het is ook nodig dat je voor positieve terugkoppeling zorgt, laat merken wat ze goed doet en waarin ze je helpt.

PreGo! Tip – Maak je kleiner dan je bent

18 juli 2019

Nu we zo langzamerhand het tillen in de zorg voor een groot deel hebben opgelost, blijft het werken in ongemakkelijke houdingen nog wel een knelpunt. De Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting voor statische belasting geeft aan je niet langer dan een minuut mag werken met een gedraaide en/of meer dan 30 graden voor- of zijwaarts gebogen rug. Dat betekent dat we consequent met in hoogte verstelbare bedden, douchestoelen, baden, werktafels, etc. moeten werken.

PreGo! Tip – Een ‘lichtje scheppen’?

18 juni 2019

Mensen zijn er biologisch niet toe uitgerust om dag in dag uit binnen te verblijven. Dat heeft nadelige lichamelijke en psychische gevolgen. In een doorsnee verpleeghuis is de lichtsterkte binnen 4-5% van buiten (zo’n 200 lux), terwijl de cliënt gemiddeld nog geen anderhalve minuut per dag buiten komt. Dit kan zelfs hartje zomer winterdepressieklachten geven zoals prikkelbaarheid, verward en geagiteerd gedrag.

PreGo! Tip – Veilig werken met Elektriciteit

20 maart 2019

Veilig werken heeft allerlei kanten; van werken met gevaarlijke stoffen tot agressie en fysieke belasting. Maar er zijn ook risico’s die je wellicht snel over het hoofd ziet. Elektriciteit is er een van. De gevaren van elektriciteit worden vaak onderschat. Je kunt elektriciteit niet zien en bovendien, als je onvoldoende inzicht hebt in elektrische installaties, is het lastig om te beoordelen of er gevaar is.

PreGo! Tip – Fit in de Zorg

24 januari 2019

Wat kun je doen om fit te zijn en te blijven als je in de zorg werkt? Hoe houd je dat vol, nu én in de toekomst? Hoe kun je je fitheid en daarmee je belastbaarheid vergroten? Fit zijn heeft te maken met lichamelijk en mentaal je werk aankunnen, mits dit binnen de grenzen van de praktijkrichtlijnen valt. Als dat niet zo is, heeft fitter worden weinig zin. Kijk dus eerst naar de bron en volg de landelijke afspraken. In de zorg kan gebrek aan fitheid een serieus probleem vormen, zeker als je fysiek zwaar werk hebt en/of ouder bent dan 40 jaar en/of overgewicht hebt.

PreGo! Tip – Hoe ver laat je het komen?

28 november 2018

Als je alleen werkt in de thuiszorg kun je te maken krijgen met ongewenste intimiteit en handtastelijkheden van cliënten. De grenzen daarin zijn niet voor iedereen gelijk en bij sommige zorg heb je nou eenmaal lichamelijk contact. Hoe dicht mag de cliënt dan tegen je aan gaan staan. Is een hand op je schouder wel of niet acceptabel? Lastig is verder dat je cliënt afhankelijk van je is, en je hem beroepshalve ‘moet’ blijven benaderen.

PreGo! Tip – Do the Huddle

15 november 2018

Zelf iets leren is één ding, maar het is natuurlijk beter als je als team met elkaar verder leert en het hele niveau van de zorg die je verleent omhoog tilt. Dat kan heel snel, met de zogenaamde huddle-methode.

PreGo! Tip – Scholen van de mantelzorger

13 november 2018

Inderdaad; een goed geschoolde mantelzorger is van groot belang voor hem of haarzelf en voor de cliënt, maar dat heeft ook voordelen voor jou als zorgverlener. Soms kan een goed geschoolde en ervaren mantelzorger ook uitleg geven of op verbeterpunten wijzen. Voor mantelzorgers is het lastig om aan kennis te komen. Een paar tips.

PreGo! Tip – Big Data

7 november 2018

Vast al wel van gehoord: BIG DATA ? Op allerlei plaatsen en op allerlei manieren worden steeds meer gegevens over ons allemaal, onze cliënten en onze omgeving vastgelegd. Dat zijn er ongelofelijk veel en vandaar de naam BIG DATA.

PreGo! Tip – Platform Wijzer in geldzaken

18 september 2018

Zorgen over schulden leiden vaak tot stress, concentratieverlies en zelfs ziekteverzuim op het werk. In zo’n situatie is het fijn als er een onafhankelijke partij is die je advies geeft wat ook het beste op jouw situatie van toepassing is.

PreGo! Tip – Arbocatalogi

13 september 2018

Als het gaat om regels over fysieke belasting in de zorg of allerlei andere arbo-risico’s valt vaak de term ‘arbocatalogus’. Maar wat is dat nou eigenlijk? In een arbocatalogus beschrijven werkgevers en werknemers op eigen initiatief hoe ze zullen voldoen aan voorschriften van de overheid voor gezond en veilig werken. De catalogus is breed en beschrijft technieken en manieren, goede praktijken, normen en praktische handleidingen voor veilig en gezond werken. Fysieke belasting is daarin uitermate belangrijk in de zorg omdat het helaas nog steeds een van de grootste arbo-risico’s is.

PreGo! Tip – Vrouw en onzichtbare activiteiten in de zorg

29 augustus 2018

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het verschil tussen man en vrouw in beroepen en de kans om uit te vallen. Vaak wordt er dan gekeken naar fysieke verschillen: die zijn er natuurlijk onmiskenbaar. Maar is het ook zo dat mannen en vrouwen verschillend kunnen zijn in de manier waarop ze hun taken opvatten? Dit was onderwerp van een Italiaans onderzoek van Silvana Salerno en haar team in een ziekenhuis in Rome.

PreGo! Tip – Leren in een Escape Room

13 juli 2018

Leren doen we niet meer alleen uit boeken. Online leren wordt meer en meer een trend, en het Spaarne Ziekenhuis is daar in meegegaan. Zij bedachten iets nieuws: de escape room. Zorgverleners moeten onder de druk van de tikkende klok een probleem oplossen.

PreGo! Tip – Trainen en verzakkingen

14 juni 2018

Nu een onderwerp voor vooral de vrouwen onder ons: verzakkingen. Hoewel: bij mannen kan de endeldarm ook verzakken, al is dat vrij zeldzaam. Wat is daar aan te doen?

PreGo! Tip – Trainen, films en ergoselfies

25 mei 2018

Tot voor kort zette men in de zorg instructies over goed tillen, staan, zitten, duwen, trekken, enzovoorts op papier, ondersteund met tekeningen of foto’s. Op zich is deze aanpak waardevol, maar vaardigheden zijn lastig uit te leggen op papier. Als we tegenwoordig onze fiets willen repareren, doen we dat aan de hand van een YouTube-filmpje op onze smartphone. Dus is het niet meer dan logisch dat ook kennis over fysieke belasting in de zorg beschikbaar is via online films. Waar kan je ze vinden en wat voor soorten zijn voor jou beschikbaar?

PreGo! Tip – Training: doen we er genoeg aan?

14 mei 2018

Zorgverleners moeten over voldoende vaardigheden beschikken. Behalve training in het gebruik van hulpmiddelen is ook training in (manuele) til- of transfertechnieken onmisbaar om veilig en gezond te kunnen werken. Als hulpmiddelen niet nodig zijn, blijft een goede werktechniek immers van belang. Maar hoe intensief wordt er nu eigenlijk getraind en is dat genoeg? Vergelijk uw eigen gegevens met de landelijke gegevens voor de verpleeg- en verzorgingshuizen.

7-stappenmethodiek – In 7 stappen naar Duurzame Inzetbaarheid

29 januari 2018

De 7-stappenmethodiek geeft antwoord op de vraag: ‘hoe komen we tot een aanpak voor duurzame inzetbaarheid?’ Het document behandelt per stap de doelen en acties die nodig zijn om ze te bereiken. De 7-stappentrap is een schematische weergave van de methodiek.

PreGo! Tip – Risicofactoren bij medewerkers

19 januari 2018

Regelmatig doen zich tijdens het werk lastige situaties voor. Een slecht nieuws gesprek voeren, een cliënt tot de orde roepen, het kalmeren van een opgewonden cliënt, het voeren van een slecht nieuwsgesprek etc. Het zijn allemaal situaties die tot een confrontatie kunnen leiden.

PreGo! Tip – Troost bieden

19 januari 2018

Je cliënt is geconfronteerd met tegenslag. Jij en familieleden kunnen dan zóveel doen om steun te bieden. Lees deze PreGo! Tip eens door, en vul aan naar eigen inzicht.

PreGo! Tip – Complimenteren is te leren

19 januari 2018

In praktische handboeken van communicatie zijn er altijd méér pagina’s over kritiek (algemeen met ‘feedback’ aangeduid), dan voor het bevestigen wat de ander goed doet. En dit is ook zo in de praktijk. Niet alleen mensen die in hun werk vastlopen ervaren gebrek aan waardering als grootste ziekmaker.

Checklist voor e-health producten

15 januari 2018

De checklist voor e-health producten is een checklist waarmee je een goed beeld vormen over het (e)-health product die je wil gebruiken in jouw organisatie.

Themarapport Werkvermogen 55+ Zorg en Welzijn

15 januari 2018

WZW heeft in samenwerking met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen het Themarapport Werkvermogen 55+ Zorg en Welzijn ontwikkeld. Het rapport gaat in op het werkvermogen van 55+-ers in Zorg en Welzijn.

Het Huis van Werkvermogen

28 december 2017

Het Huis van Werkvermogen bestaat uit vier dimensies: gezondheid, competenties, normen en waarden en werk. Het geeft de relatie aan tussen de individuele, organisatorische en sociale dimensies van werkvermogen. Iedere dimensie is een verdieping in het Huis en heeft een relatie tot de volgende verdieping(en).

Nachtdiensten

28 december 2017

Het is voor velen onontkoombaar: het draaien van nachtdiensten. Het is niet makkelijk om ’s nachts alert te blijven. Vaak ga je dan ’s ochtends naar huis en ben je al weer over je slaap heen. Wat voor jou de beste leefregels hierbij zijn, zul je zelf moeten uitproberen. Het is belangrijk daarvan werk te maken, omdat wisselende diensten draaien een druk legt op je gezondheid.

Het Inzetbaarheidsgesprek

19 december 2017

Een inzetbaarheidsgesprek gaat over zowel kansen en uitdagingen als eisen in het werk. Daarnaast gaat het in op de behoeftes van werknemers. Het gaat om uitwisselen van ideeën en mogelijkheden en de input van leidinggevende en werknemer is gelijkwaardig.

PreGo! Tip – Werkende mantelzorger

19 december 2017

Steeds meer zorgtaken komen bij mantelzorgers en vrijwilligers te liggen. Hierdoor worden zij steeds zwaarder belast. Het is belangrijk om de mantelzorger ondersteuning te bieden.

Vitaliteitspitch

19 december 2017

Met de vitaliteitspitch kun je op een inspirerende manier te weten komen hoe je gezond kunt leven. Daarnaast kom je te weten hoe jouw medewerkers gezond kunnen leven.

21

E-learning

E-learning module Hoe krijg ik mijn collega’s zo ver?

15 april 2018

Welkom bij de E-learning module ‘Hoe krijg ik mijn collega’s zo ver?’. Aan de hand van 17 vragen leer je de basisprincipes van effectief coachen aan de hand van de Voilà!-methode.

E-learning module Gentle Teaching

28 december 2017

Welkom bij deze E-Learning – Gentle Teaching. Aan de hand van 20 vragen kun je jezelf basiskennis bijbrengen over Gentle Teaching en hoe je dat kunt inzetten om weerstand en agressie bij jouw cliënten te voorkomen.

1

Tools

Het BlijfGezond Boekje: gezond blijven in de zorg

1 februari 2024

Het BlijfGezond Boekje is een boekje vol praktische tips over hoe je als zorgverlener gezond kunt blijven. In het boekje vind je informatie en tips over fysieke belasting,  agressie, goed slapen, de overgang, werkdruk en het naast je werk hebben van mantelzorgtaken. En omdat we in de coronaperiode meer dan anders zijn geconfronteerd met het overlijden van cliënten, is er ook een hoofdstuk over gezond rouwen.

Praktijkinformatiefolders – Overzicht

22 augustus 2019

Speciaal voor de werkvloer zijn er Praktijkinformatiefolders ontwikkeld over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Makkelijk om ze nog eens door te nemen, of om te delen onder collega’s! Op deze pagina kun je alle Praktijkinformatiefolders vinden die Gezond & Zeker aanbiedt.

1

Nieuws

Onderzoek naar de BeleidsSpiegel – doe je mee?

26 februari 2024

De Beleidsonderzoekers doen onderzoek naar instrumenten als de BeleidsSpiegel. Help je mee?

Inschrijving Gezond & Zeker Innovatiedag geopend!

20 december 2023

De Gezond & Zeker Innovatiedag is hét kennisevent voor ergo- en veiligheidscoaches en andere professionals die zich bezighouden met fysieke belasting, agressie en verzuim in zorg en welzijn. Met een uitgebreide Parktijkmarkt in het vernieuwde NBC Nieuwegein is dit een event om niet te missen!

In memoriam: Ronald Geelen

7 juni 2023

Begin april overleed Ronald Geelen. Hij was vanaf het begin bij Gezond & Zeker betrokken. Als je aanwezig was op een van de Gezond & Zeker dagen heb je hem vast gezien of ontmoet. Hij kwam vaak op zijn motor. Jarenlang zette hij zich met veel passie in voor zorgmedewerkers èn voor cliënten. Hij zag dat ze niet zonder elkaar konden en had altijd aandacht voor beiden. Al zijn teksten, de workshops, zijn inbreng bij e-learningmodules, de agressie-pocket en nog heel veel meer waren daarvan doordesemd.

Workshopleiders gezocht!

22 november 2022

We hebben goed nieuws! In 2023 kunnen we, zoals het er nu naar uitziet, weer een Gezond & Zeker Innovatiedag organiseren. Een landelijke congresdag met een interessant workshop-programma, een uitgebreide Praktijkmarkt en vooral heel veel kennis en praktische tips rondom de thema’s fysieke belasting, agressie en werkdruk/werkbalans. Vanwege corona vond de laatste Innovatiedag plaats in 2019, maar in het najaar van 2023 hopen we jullie weer allemaal te ontvangen! Voor deze Innovatiedag zijn we nu opzoek naar enthousiaste en kundige workshopleiders.

Sterk in je Werk week 2022

25 oktober 2022

De zorg is in beweging, maar hoe veerkrachtig ben jij? Hoe bereid jij je voor op de toekomst. Hoe blijf jij als zorg- en welzijnsmedewerker sterk in je werk? Van 14 t/m 18 november vindt de Sterk in je Werk week 2022 plaats.

Jaarverslag Gezond & Zeker 2021 is uit!

3 augustus 2022

Sinds 2005 coördineert RegioPlus samen met de regionale werkgeversorganisaties Gezond & Zeker. Gezond & Zeker is een actief en innovatief programma met als doel het verspreiden van kennis en tools naar werknemers in Zorg en Welzijn om agressie en fysieke belasting te voorkomen. Ook in 2021 ontwikkelden we weer allerlei nieuwe kennis en tools en organiseerden we uiteenlopende activiteiten. Een overzicht hiervan is nu te vinden in het Gezond & Zeker Jaarverslag 2021!

Gezond & Zeker LIVE! groot succes

26 januari 2022

Maandag 17 januari vond de eerste editie van Gezond & Zeker LIVE! plaats. Een volledige online talkshow waarin deelnemers werden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rondom fysieke belasting, agressie en werkdruk in zorg en welzijn.

Programma Gezond & Zeker LIVE!

23 november 2021

Maandag 17 januari organiseert Gezond & Zeker de eerste ‘Gezond & Zeker LIVE!’. In deze interactieve talkshow praten we je bij over de laatste inzichten rondom fysieke belasting, agressie en werkbalans in zorg en welzijn. Aan het woord komen wetenschappers, experts en ervaringsdeskundigen. Van hen krijg je praktische tips waar je de volgende dag direct mee aan de slag kunt.

Ziekteverzuim zorg en welzijn blijft op hoogste niveau sinds 2003

21 september 2021

In het tweede kwartaal van 2021 was het ziekteverzuim onder medewerkers in zorg en welzijn 6,5 procent. Dit is het hoogste verzuimcijfer voor de sector in een tweede kwartaal sinds 2003. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS.

Zorg voor je loopbaan, blijf sterk in je werk

7 juni 2021

Wil je meer plezier en energie in je werk? Dan is het goed om aandacht te hebben voor je loopbaan. Maar hoe doe je dat in deze onrustige tijden? Van maandag 21 tot en met vrijdag 25 juni 2021 kun je tijdens de online Gezond & Zeker Week gratis deelnemen aan de online vijfdaagse zorg voor je loopbaan. Met deze vijfdaagse ontdek je hoe je sterk in je werk blijft en hoe je je energie in balans kunt houden. Deze vijfdaagse wordt georganiseerd door Sterk in je werk, zorg voor jezelf, het persoonlijke loopbaantraject voor zorg en welzijn. Al bijna 40.000 (potentiële) medewerkers hebben gebruik gemaakt van dit gratis loopbaantraject.

Online Gezond & Zeker Innovatiedag 2020 druk bezocht

2 november 2020

Van 26 t/m 20 oktober 2020 vond de Gezond & Zeker Innovatiedag – Online plaats. De allereerste online variant van de Gezond & Zeker evenementen was druk bezocht: meer dan 500 deelnemers wisten een plekje te bemachtigen in één van de workshops. 

Vanaf 26 oktober: meerdere gratis online trainingen via Gezond & Zeker

24 september 2020

Vanwege het coronavirus kunnen dit jaar de Gezond & Zeker Regiodagen en de Gezond & Zeker Innovatiedag helaas niet doorgaan. Maar de Gezond & Zeker thema’s fysieke belasting, agressie en werkbalans zijn nu misschien wel nog relevanter. De corona crisis laat ons zien dat gezond en voldoende zorg-personeel wat met plezier aan het werk gaat van levensbelang is. Daarom stelt Gezond & Zeker in de week van 26 oktober meerdere gratis toegankelijke online trainingen, workshops en webinars beschikbaar voor zorg-professionals. Meld je bijvoorbeeld aan voor de meerdaagse training over het overtuigen van je collega’s ‘ohjee hoe krijg ik ze mee’. Of volg het webinar over de plafondtilsystemen. Allemaal veilig vanuit thuis of je eigen werkplek!

Extra mentale steun voor zorg en welzijn met ‘Sterk in je Werk’

16 april 2020

Diverse landelijke organisaties starten vandaag binnen ‘Sterk in je werk’ met extra ondersteuning voor medewerkers in zorg en welzijn die in het werk geconfronteerd worden met corona. Professionele coaches bieden op vrijwillige basis extra mentale coaching en een luisterend oor, en verwijzen zo nodig door naar gespecialiseerde hulp.

Stap op 1 – dat verdien jij

20 november 2019

Ken je die medewerkers die altijd voor een ander klaarstaan? Die met liefde en toewijding zorgen voor de patiënten, cliënten, bewoners of welke naam jouw organisatie eraan geeft? Die medewerkers die ook thuis zorgen dat de boel draait, en vaak ook vrijwilligerswerk doen of mantelzorger zijn?

Stap op 1 vijfdaagse: online ‘challenge’

9 augustus 2019

Vanaf 9 september is stapop1.nl beschikbaar. Zet deze vijfdaagse online ‘challenge’ gratis uit binnen jouw organisatie. Gedurende vijf dagen nemen we de deelnemers mee met inspiratiefilmpjes en opdrachten. Hiermee help je medewerkers na te denken over wat zij nodig hebben om hun werk goed, gezond en met plezier te doen.

Het Gebruiksboekje Vernieuwen: doe jij ook mee?

23 mei 2019

Vaardigheden zijn en blijven van groot belang voor iedereen die met fysieke belasting in de zorg bezig is. Vaardigheden om de cliënt te ondersteunen bij zelfredzaamheid, vaardigheden om hulpmiddelen optimaal te gebruiken en vaardigheden om zelf optimaal te bewegen.

Gezond & Zeker komt naar jouw regio!

25 april 2019

Op 27 juni wordt er voor het eerst een Gezond & Zeker Regiodag georganiseerd. De regio’s Limburg en Brabant hebben de primeur! Alle regionale ergocoaches, veiligheidscoaches, leidinggevenden en P&O en ARBO-professionals zijn hiervoor uitgenodigd.

Terugblik: Onderzoek naar duurzame inzetbaarheid verbetert praktijk rond werk en gezondheid

13 december 2018

Krapte op de arbeidsmarkt in een vergrijzende samenleving en een toenemende flexibilisering. Van werkende mensen wordt steeds meer gevraagd, en dan ook nog eens tot op hogere leeftijd. Het verbeteren van hun duurzame inzetbaarheid wordt zo een alsmaar urgenter maatschappelijk vraagstuk.

Inspiratieboekje ‘Aan de slag met duurzame inzetbaarheid in Zorg en Welzijn’

13 december 2018

Hoe kunnen werkgevers en werknemers er sámen voor zorgen dat medewerkers in zorg en welzijn met plezier en in goede gezondheid hun pensioengerechtigde leeftijd halen? Deze vraag stond centraal bij het ESF-project Wendbaar aan het werk. 26 organisaties vertellen in dit inspiratieboekje hoe zij dit project hebben uitgevoerd.
gegaan.

Doe de achterdeur dicht – over leidinggeven aan bevlogenheid

12 november 2018

Het grote tekort aan personeel in de zorg speelt niet alleen in de zomer. Voor veel organisaties duurt de zomer het hele jaar. Er wordt van alles bedacht om personeel te werven. Maar het blijkt dat de achterdeur van zorgorganisaties wagenwijd open staat.

Wil je weten waar je kansen liggen in zorg en welzijn?

2 november 2018

Tijdens de Gezond & Zeker Innovatiedag was ook Sterk in je werk, zorg voor jezelf vertegenwoordigd op de Praktijkmarkt. Dit initiatief van CNV Zorg en Welzijn en RegioPlus is een  loopbaantraject, speciaal voor mensen die in zorg en welzijn willen blijven werken en die eens stil willen staan bij zichzelf en hun werk. Zeker wanneer je te maken hebt met fysieke belasting of agressie tijdens je werk is het namelijk belangrijk om aan jezelf te denken. Bij de stand zijn cadeaukaarten uitgedeeld om gratis deel te nemen aan dit traject. Heb je Sterk in je werk gemist op de Gezond & Zeker Innovatiedag? Geen probleem, ook jij kunt kosteloos deelnemen door je aan te melden op www.sterkinjewerk.nl. 

Zorgprofessionals maken werk van eigen duurzame inzetbaarheid

1 november 2018

Op maandag 29 oktober vond de 15e editie van de Gezond & Zeker Innovatiedag plaats. Tijdens de jubileumeditie kwamen ruim 1400 veiligheids- en ergo-coaches naar Nieuwegein om ervaringen te delen en kennis op te doen over het voorkomen fysieke belasting en agressie in zorg en welzijn.

“Ik denk dat je jezelf altijd meeneemt tijdens het werk”

6 september 2018

Op 29 oktober is blogger, vlogger en verpleegkundige Tommie Niessen (online bekend als Tommie in de zorg) als spreker aanwezig bij de Gezond & Zeker Innovatiedag in Nieuwegein. Op deze dag vertelt hij eerst over zijn ervaringen met agressie en sluit hij de dag vervolgens af met een korte terugblik op de Innovatiedag.

Gezond & Zeker Innovatiedag

12 juni 2018

Op maandag 29 oktober 2018 vindt de Gezond & Zeker Innovatiedag plaats. Een leerzame dag vol kennis over duurzame Inzetbaarheid voor zowel  zorgverleners van de operationele werkvloer als  teamleiders, leidinggevenden, beleidsmedewerkers en HRM- en arboprofessionals.

‘De juiste mensen op de juiste plek’

25 mei 2018

Ook bij Pameijer werken zorgverleners met hart en ziel voor cliënten. Peter van der Heiden en Carla Bijl van de ondernemingsraad van Pameijer vertellen in een interview over het belang van het Waarschuwingsregister voor het bieden van veilige zorg.

Gezond en veilig organisatieklimaat cruciaal voor behoud medewerkers in de zorg

1 mei 2018

Zorgmedewerkers in organisaties met een gezond en veilig klimaat zijn lichamelijk en geestelijk gezonder en werken veiliger. Deze zorgorganisaties hebben een lager ziekteverzuim en hun medewerkers gebruiken zelf minder zorg.

Workshopleiders gezocht!

17 april 2018

Voor de Innovatiedag op maandag 29 oktober is Gezond & Zeker opzoek naar workshopleiders die leerzame en interessante workshops kunnen geven over het tegengaan van agressie en fysieke belasting op de werkvloer.

Volledige update E-learning ‘Hoe krijg ik mijn collega’s zo ver?’

15 april 2018

De zorg staat niet stil. Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe inzichten en nieuwe producten maken het werk dynamisch en leuk. Dat betekent wel dat wij als zorgprofessionals moeten meebewegen om onze cliënten de beste zorg te blijven verlenen. Maar óók om onszelf en onze eigen gezondheid niet te kort te doen. Dat veranderen kan lastig zijn.

Samenwerken aan duurzame inzetbaarheid

27 februari 2018

Verschillende werkgevers, CNV Zorg en Welzijn en ZorgZijn Werkt slaan de handen ineen om regionaal extra in te zetten op duurzame inzetbaarheid. Dit doen zij met de extra ondersteuning van het Europees Sociaal Fonds, waarbij het mogelijk wordt gemaakt om verschillende pilots op te zetten en de ervaringen regionaal te delen.

Vernieuwing Gezond & Zeker

9 februari 2018

Zijn jouw zorgprofessionals en managers al duurzaam inzetbaar? Bewegen zij mee met de ontwikkelingen in de sector en de uitdagingen waar uw organisatie voor staat? Zijn ze gezond en vitaal genoeg om de toenemende complexiteit en werkdruk aan te kunnen? Kunnen we al deze vragen beantwoorden in deze tekst? Natuurlijk niet, maar we hebben Gezond & Zeker vernieuwd!

Gezond & Zeker Innovatiedag 2018

5 februari 2018

Op maandag 29 oktober 2018 vindt de Gezond & Zeker Innovatiedag plaats. Een leerzame dag vol kennis over duurzame Inzetbaarheid voor zowel  zorgverleners van de operationele werkvloer als  teamleiders, leidinggevenden, beleidsmedewerkers en HRM- en arboprofessionals.

Wendbaar aan het werk

28 december 2017

Onder de noemer Wendbaar aan het werk hebben werkgeversverenigingen Transvorm en WGV Zorg en Welzijn in 2017 en 2018, in samenwerking met 32 organisaties in Zorg en Welzijn, een tweetal complementaire projecten uitgevoerd om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de zorg te versterken.

11