Home ยป PreGo! Tip – Virtual Reality zinvol in de zorg?

PreGo! Tip – Virtual Reality zinvol in de zorg?

Je kent ze vast wel: die brillen met VR (Virtual Reality) mogelijkheden. De mensen met zo’n bril op, voelen alsof ze zich in een nagebootste omgeving bevinden en bewegen zich ook zo. Toegegeven: voor een buitenstaander ziet het er soms wel wat lachwekkend uit. Het biedt echter erg veel mogelijkheden voor bijv. gaming, maar wellicht ook voor wat meer serieus werk: scholing en training in de zorg. Wat is daar over bekend? Gezond & Zeker dook erin.

Er is net een onderzoek verschenen naar de effecten van VR in de zorg. Twee groepen verpleegkundigen deden mee aan het onderzoek. De ene groep verpleegkundigen kreeg de gewone, traditionele training en de andere groep kreeg de helft aangeboden in de vorm van VR en de andere helft in de vorm van de traditionele training.

De effecten bij de groep die VR gebruikte waren net iets beter en de verpleegkundigen vonden de VR makkelijk in gebruik en ook leuk om te doen. Het integreren van VR in de training lijkt veelbelovend ook als het gaat om de tijdsinvestering. Vooral het feit dat er onmiddellijk feedback werd gegeven vanuit het VR systeem werkte goed.

Er zal natuurlijk nog veel meer onderzoek gedaan moeten worden. Het gebruik van VR in de zorg en het onderwijs in de zorg ontwikkelt zich snel, maar het is duidelijk dat het veelbelovend is.

 

Bron: Stone RT, Mgaedeh FZ, Pulley AN. Cognitive and physiological evaluation of virtual reality training in nursing. Ergonomics. 2024 Apr 20:1-13. doi: 10.1080/00140139.2024.2337842. Epub ahead of print. PMID: 38641931.