Home » PreGo! Tip – De overgang: maak het bespreekbaar en volg het stappenplan

PreGo! Tip – De overgang: maak het bespreekbaar en volg het stappenplan

Onlangs besteedden we vanuit Gezond & Zeker aandacht aan de forse invloed van de overgang op duurzame inzetbaarheid en verzuim in de zorg. Twee weken geleden was het bovendien de ‘Week van de Overgang’. Daardoor is er eindelijk meer aandacht voor het onderwerp en de impact ervan op de zorg.

Dat soort acties helpen om de klachten die de overgang met zich mee kan brengen bespreekbaar te maken. Die eerste stap is cruciaal rond de overgang. Dan durven zorgverleners het zelf ook makkelijker aan de orde te stellen, voelen ze zich meer begrepen en volgt er praktische ondersteuning.  

Door al die landelijke aandacht is er ook erg veel informatie beschikbaar gekomen waar je echt wat aan hebt in je zorgorganisatie: soms voor beleidsmakers en soms praktische tips. Zo heeft IZZ ruim aandacht besteed aan het onderwerp en is er veel handig materiaal beschikbaar gekomen. Zeer de moeite waard om door te nemen.

IZZ maakte onder meer een duidelijk stappenplan. Met dit stappenplan werk je in drie stappen naar een meer gezonde situatie voor medewerkers in de overgang. 

1. Weet wat er speelt
2. Maak het belangrijk
3. Kom in actie

Er is ook een podcast gemaakt over dit onderwerp. Die kan je hier beluisteren:
https://izz.nl/zorgorganisaties/beluister-de-podcast-overgang

Bron: https://www.izz.nl/zorgorganisaties/overgang