Home » Vitaliteitsgesprek

Vitaliteitsgesprek

Het vitaliteitsgesprek is een gesprek tussen de medewerker en de leidinggevende. Hierbij komen alle items aan bod komen die van invloed zijn op goed kunnen werken en een goed werkvermogen houden. Het is een instrument voor het maken van concrete afspraken, die de vitaliteit en inzetbaarheid van medewerkers vergroten.

Belangrijk is dat het vitaliteitsgesprek een dialoog is. Daarnaast is het gericht op de toekomst, waarbij concrete afspraken gemaakt worden die het werkvermogen vergroten.

Huis van werkvermogen

Het uitgangspunt voor het gesprek zijn de items van het Huis van werkvermogen. Het Huis van werkvermogen is ontwikkeld door de Finse professor Juhani Ilmarinen, de grondlegger van de Work Ability Index (WAI). Het Huis van werkvermogen gaat zowel over opleiding en vaardigheden, gezondheid en vitaliteit, als over werk-privébalans en hogere zingeving (werk doen dat ertoe doet). Daarnaast gaat het in op het ontwikkelen van talenten in de dagelijkse praktijk.

Jaargesprek

Dit gesprek kan naast (of in plaats van) het gebruikelijke jaar- of functioneringsgesprek gebruikt worden. Je kunt het natuurlijk aanpassen naar eigen inzicht. Voorop staat de vitaliteit van medewerkers en hiermee dus ook de vitaliteit van de organisatie.

Het Vitaliteitsgesprek

Begeleidend document Vitaliteitsgesprek