Home » PreGo! Tip – Trainen en verzakkingen

PreGo! Tip – Trainen en verzakkingen

Nu een onderwerp voor vooral de vrouwen onder ons: verzakkingen. Hoewel: bij mannen kan de endeldarm ook verzakken, al is dat vrij zeldzaam. Zwaar of onhandig tillen is een van de oorzaken van een verzakking van baarmoeder, blaas of endeldarm. Eén op de vier vrouwen krijgt hier in haar leven mee te maken en de kans is groter als je een of meerdere zwangerschappen hebt doorgemaakt en zwaar werk hebt met veel tilhandelingen. Veel zorgverleners vallen in die categorie.

Wat is daar aan te doen?

Je bekkenbodemspieren beschermen tegen verzakkingen. Ze vormen een soort stevige plaat van spieren en bindweefsel met drie openingen: de vagina, de plasbuis en de anus. De spieren helpen de organen in je kleine bekken of ook wel je onderbuik op hun plek te houden. Ook voorkomen ze dat je ongewild urine of ontlasting verliest. Als je bekkenbodem spieren en/of het bindweefsel daar te zwak zijn geworden, dan kan alles gaan verzakken, soms deels naar buiten komen en je kunt moeite hebben met het ophouden van je urine of ontlasting. Als je dan bijvoorbeeld hoest of niest of ineens een sprintje trekt, dan kan je wat urine verliezen.

Een verzakking is niet echt gevaarlijk, maar wel vervelend, pijnlijk en vermoeiend. Meestal zijn er meerdere oorzaken van een verzakking. De belangrijkste zijn: bevallingen, overgewicht en veel zwaar tillen. De problemen ontstaan meestal later in het leven en vaak rond de overgang.

Als je er op tijd bij bent, is er met training van je bekkenbodemspieren nog het nodige aan te doen en, als dat onvoldoende helpt, is een operatie ook een optie. Het allerbeste is natuurlijk te voorkomen dat het zover komt. Zwangerschappen en bevallingen wil je natuurlijk niet missen, maar je kunt wel voorkomen dat je te zwaar moet tillen. Als je toch tilt (niet te zwaar natuurlijk, want pak die tillift), let dan vooral op drie dingen:

  1. Altijd eerst je bekkenbodemspieren aanspannen.
  2. Blijven doorademen tijdens de beweging. Zet nooit je ademhaling vast en ga nooit persen.
  3. Beweeg altijd rustig en nooit explosief. Bouw de kracht rustig op volgens de 1,2,3 regel; bouw de kracht rustig op in drie tellen.