Home » Nachtdiensten

PreGo! Tips – Nachtdiensten

Het is voor velen onontkoombaar: het draaien van nachtdiensten. Het is niet makkelijk om ’s nachts alert te blijven. Vaak ga je dan ’s ochtends naar huis en ben je al weer over je slaap heen. Wat voor jou de beste leefregels hierbij zijn, zul je zelf moeten uitproberen. Het is belangrijk daarvan werk te maken, omdat wisselende diensten draaien een druk legt op je gezondheid.

Het is voor velen onontkoombaar: het draaien van nachtdiensten. Het is niet makkelijk om ’s nachts alert te blijven. Vaak ga je dan ’s ochtends naar huis en ben je al weer over je slaap heen. Wat voor jou de beste leefregels hierbij zijn, zul je zelf moeten uitproberen. Het is belangrijk daarvan werk te maken, omdat wisselende diensten draaien een druk legt op je gezondheid. En gebrek aan alertheid niet alleen fouten, maar ook ongelukjes in de hand werkt. Je zou in je persoonlijk actieplan de volgende suggesties mee kunnen nemen.

  • Probeer te bereiken dat je de nachtdienst zo uitgerust mogelijk ingaat. Misschien lukt slapen vooraf niet, maar dan kun je op bed toch wel een ontspanningsoefening doen?
  • Zorg ervoor dat je in de nacht voldoende om handen hebt; door te wakker te luilakken raakt je biologische klok wellicht nog meer van slag dan van activiteit.
  • In het begin van je dienst koffie of rookwaar kan wel, maar overdrijf hierin niet en zeker niet in de tweede helft van je dienst.
  • Sommigen hebben goede ervaringen met het gebruik van een bright light, een lichtpaneel waar je zo’n driekwartier voor zit. Je hoeft er niet in te kijken, als je je ogen maar open houdt. Ondertussen kun je bijvoorbeeld de rapportages doornemen of maken. Je bent dan tijdens de nachtdienst meer alert en hoeft minder tegen de slaap te vechten.
  • Zit je dienst erop en ga je naar huis, dan valt er op lichte dagen veel voor te zeggen om een zonnebril op te zetten. Zo krijgt de biologische klok in het brein in elk geval al enkele impulsen om in de alerte stand te gaan.
  • Mijd intensieve inspanning, doe het kalm aan. Eet matig en licht, en probeer thuis je rust te pakken. Omgevingsgeluiden kun je wat temperen met oordoppen. Die zijn er van uiteenlopende materialen en vormen, zodat je altijd wel iets kunt vinden wat comfortabel zit.

Kortom: heb je nachtdiensten? Maak ook een zorgplan voor jezelf!