Home » PreGo! Tip – Ouder worden: waardevolle zorgverleners

PreGo! Tip – Ouder worden: waardevolle zorgverleners

Mensen begeleiden op momenten dat zij iemand nodig hebben geeft veel voldoening. Maar het  is ook een zwaar vak, zeker als je wat ouder wordt. Je lichaam verandert, je conditie vermindert, je wordt minder flexibel en het duurt langer voordat je bent hersteld van een zware dienst. Ook wordt de kans op het krijgen van klachten aan je rug, nek en schouders groter naar mate je ouder wordt.

Het zou jammer zijn als je werkplezier daardoor minder wordt, dat je zou moeten verzuimen of dat  je minder moet gaan werken. Zeker omdat jij, met al die jaren ervaring, zoveel te bieden hebt… Ervaren, wat oudere, zorgverleners zien over het algemeen sneller een rode draad en komen daarom tot betere besluiten en oplossingen voor complexe problemen dan jongere collega’s.

De veroudering in de zorg werkt ook nog eens dubbelop: zowel zorgverleners als cliënten zijn gemiddeld ouder dan een jaar of 10 geleden. Dat betekent dat het keihard nodig is een goed beleid te hebben gericht op behoud van zorgverleners. Dat is niet eenvoudig: zowel jij als je werkgever kunnen daar stappen voor ondernemen. We geven nu 7 tips voor jouzelf. En komen bij later tips terug op wat je werkgever kan doen.  

Er is trouwens ook een speciaal boekje gemaakt, dat je hier kunt downloaden.  

 Accepteer dat je ouder wordt

Zie het ouder worden als een nieuwe levensfase met nieuwe kansen. Met minder mooie, maar ook met mooie kanten. Pas dan kun je de werkelijkheid van je werk en privé-leven in een nieuw licht zien en je gedrag hierop afstemmen.

 Ga op zoek naar wat je écht leuk vindt

In welke activiteiten in je werk of vrije tijd ga je helemaal op? Welke activiteiten leveren meer op dan ze aan moeite kosten? Probeer deze activiteiten een duidelijke plaats in je leven te geven.

 Blijf leren

Ook als je ouder wordt blijft er veel te leren. Juist als je al langer een bepaald soort werk doet, kan het erg verfrissend en motiverend zijn om weer eens echt iets nieuws te leren. Denk niet ‘hoe lang moet ik nog’ maar probeer de toekomst juist met nieuwe inzichten in te gaan.

 Denk na over je toekomst

Juist als je ouder wordt, is het tijd om te onderzoeken wat je belangrijk vindt en waar je je zingeving vandaan haalt. Waar ligt eigenlijk je kracht als je eerlijk bent? Waarvoor ben je toch echt graag doof, ook al wordt het je regelmatig gezegd? En: durf vrijuit te dromen over wat je écht wilt.

 Benut je ervaring optimaal

Wees trots op je ervaring. Het is een goudmijn: voor jezelf, je cliënten en je werkgever. Het gaat daarbij niet alleen om kennis en vaardigheden, maar ook om jouw vermogen om met mensen en moeilijke situaties om te gaan. Breng die ervaring eens in kaart en bedenk hoe je die meer bewust kunt gebruiken.

 Bepaal wat je belangrijk vindt

Door je levenservaring weet je wat flauwekul is en wat echt belangrijk is. Laat die kennis voor je werken en weeg voor jezelf af wat voor jou telt.

 verbeter je sociale contacten en netwerk

Zonder communicatie blijf je steken in bekende patronen. Zoek naar mensen die je de waarheid durven zeggen omdat ze het beste met je voor hebben.