Home » Jaarverslag Gezond & Zeker 2021 is uit!

Jaarverslag Gezond & Zeker 2021 is uit!

Sinds 2005 coördineert RegioPlus samen met de regionale werkgeversorganisaties Gezond & Zeker. Gezond & Zeker is een actief en innovatief programma met als doel het verspreiden van kennis en tools naar werknemers in Zorg en Welzijn om agressie en fysieke belasting te voorkomen. Ook in 2021 ontwikkelden we weer allerlei nieuwe kennis en tools en organiseerden we uiteenlopende activiteiten. Een overzicht hiervan is nu te vinden in het Gezond & Zeker Jaarverslag 2021!

2021 was voor Gezond & Zeker het tweede jaar binnen het beleidsprogramma van RegioPlus, Samen Regionaal Sterk. Naast fysieke belasting en agressie zijn belangrijke thema’s bijvoorbeeld psychosociale arbeidsbelasting, het tegengaan van discriminatie en het bevorderen van zelfredzaamheid van cliënten. De coronacrisis had ook in 2021 veel invloed op Gezond & Zeker, waardoor fysieke evenementen geen doorgang konden vinden. Gezond & Zeker 2021 was daarom volledig online: het kennismaken, de activiteiten en de aansprekende tools. De doelstellingen van het programma zijn hierdoor toch gerealiseerd. Ook de reguliere activiteiten liepen gewoon door: een uitgebreide website, de e-learningmodules, de gratis brochures, posters en tips. Maandelijks verscheen de nieuwsbrief met alle laatste inzichten rondom de Gezond & Zeker thema’s.  

In juni 2021 organiseerde Gezond & Zeker de Online Week. Tijdens deze Online Week konden deelnemers kiezen uit een uitgebreid workshopprogramma. Iedere dag kwamen meerdere trainingen en onderwerpen aan bod. Aan deze week deden maar liefst ruim 200 deelnemers mee!

BlijfGezond en GoedGebruik

Daarnaast ontwikkelde Gezond & Zeker in 2021 het BlijfGezond boekje. Een boekje vol praktische tips over hoe je gezond (aan het werk) kunt blijven. Het boekje behandelt thema’s die het werkplezier verminderen en kunnen leiden tot ziekteverzuim. Voorbeelden zijn slecht slapen, de overgang, ouder worden en mantelzorger zijn. Gezond & Zeker maakte daarnaast een vernieuwing van de website GoedGebruik mogelijk in 2021. Met meer dan 200 instructiefilms over gezond werken in de zorg en een nieuw ontwerp heeft Gezond & Zeker de website GoedGebruik weer helemaal up to date gemaakt. Op deze website staan instructievideo’s over het juiste gebruik van verschillende hulpmiddelen. In de video’s worden allerlei handelingen belicht die zorgprofessionals dagelijks tegenkomen, zoals het verplaatsen in bed of hulp bij het gaan zitten. De video’s van GoedGebruik lijken te voorzien in een enorme behoefte. Bij elkaar zijn ze door de jaren heen inmiddels meer dan 10 miljoen keer bekeken.

Onderzoek naar plafondtilsystemen

Gezond & Zeker heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van plafondtilsystemen. Dit traject is in 2021 afgerond en de resultaten zijn veelbelovend: de fysieke belasting is aanzienlijk afgenomen, de zorg wordt beduidend efficienter verveeld zonder aan kwaliteit in te boeten en de rapportcijfers die zorgverleners geven in de nameting zijn bijzonder hoog. Kijk hier voor het volledige rapport.

2021 was voor Gezond & Zeker, ondanks de pandemie, een druk jaar! We kijken terug op mooie activiteiten en hebben veel tools ontwikkeld en onderzoek gedaan. Bekijk het Gezond & Zeker jaarverslag hier voor een volledig overzicht.