Home » PreGo! Tip – Trainen, films en ergoselfies

PreGo! Tip – Trainen, films en ergoselfies

Tot voor kort zette men in de zorg instructies over goed tillen, staan, zitten, duwen, trekken, enzovoorts op papier, ondersteund met tekeningen of foto’s. Op zich is deze aanpak waardevol, maar vaardigheden zijn lastig uit te leggen op papier. Als we tegenwoordig onze fiets willen repareren, doen we dat aan de hand van een YouTube-filmpje op onze smartphone. Het is dus niet meer dan logisch dat ook kennis over fysieke belasting in de zorg beschikbaar is via online films. Waar kan je ze vinden en wat voor soorten zijn voor jou beschikbaar?

Films: waar kan je ze vinden?

 Inmiddels zijn er ruim 200 van dat soort films die je kunt gebruiken, bijvoorbeeld over werken met een tillift, wassen op een douchebrancard of wat je moet doen als een cliënt is gevallen. En dat blijkt te werken: inmiddels zijn de films bij elkaar meer dan 2 miljoen keer bekeken. De films zijn gratis en zonder log-ins te bekijken via de website van GoedGebruik of het YouTube-kanaal van GoedGebruik.

Ook maken organisaties zelf films. Dat is niet altijd eenvoudig. Allereerst zijn er de kosten. Daarnaast is het maken van instructiefilms inhoudelijk complex. Films liegen niet en laten alle details zien, dus de uitvoering van de handeling moet 100% perfect zijn. Dat geldt ook voor de timing van de beweging, de snelheid en het contact met de cliënt.

Ergo-selfie-films

Dergelijke instructie-films richten zich op de grootste groepen: de bulkproblemen. Binnen de zorg zijn er echter ook relatief veel kleine groepen met zeer specifieke arbo-problemen. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuisafdeling zoals de neonatologie. Of groepen in de gehandicaptenzorg waar cliënten met het syndroom van Down ook Alzheimer ontwikkelen. Dit vraagt om specifieke oplossingen.

Om ook het uitwisselen van die meer specialistische kennis te bevorderen, bestaat de mogelijkheid om ergo-selfie-films te maken van eigen oplossingen voor ergonomische problemen en die met andere organisaties uit te wisselen.  Gewoon met je smartphone maken en opsturen naar ErgoFilm. Na een globale toets van de inhoud verschijnen ze op de website van ErgoFilm zodat iedereen ze kan zien en delen. Neem een kijkje en doe mee!