Home » “Ik denk dat je jezelf altijd meeneemt tijdens het werk”

“Ik denk dat je jezelf altijd meeneemt tijdens het werk”

Interview Tommie in de zorg

Tommie Niessen is schrijver, blogger én verpleegkundige. Op zijn blog en socialmediakanalen schrijft hij over zijn werk in de zorg: ‘Gewoon omdat ik het leuk vind en omdat ik vind dat de zorg meer positieve aandacht verdient’. Dat zijn blogs aanspreken blijkt wel uit het feit dat zijn Facebookpagina inmiddels ruim 40.000 likes heeft. Op 29 oktober is Tommie als spreker aanwezig bij de Gezond & Zeker Innovatiedag in Nieuwegein. Op deze dag vertelt hij eerst over zijn ervaringen met agressie en sluit hij de dag vervolgens af met een korte terugblik op de Innovatiedag.

“Ik vind het heel leuk om daar te mogen spreken. De Gezond & Zeker Innovatiedag draait om het tegengaan van fysieke belasting en agressie. Toevallig heb ik heel recent agressie van een cliënt meegemaakt. Ik merkte dat ik dat lastig vond, daarom denk ik dat zo’n dag een goed moment is om eens rond te kijken naar workshops over dit thema.”

Kun je iets vertellen over de situatie die je meemaakte?

“Agressie tijdens het werk gebeurt wel vaker, maar ik had het nooit eerder in een thuissituatie meegemaakt. Dit ging om een mantelzorger, waarbij een vrouw al heel lang voor haar man zorgt, al vanaf het moment dat ze getrouwd zijn. Nu is deze vrouw inmiddels oud en heeft ze zelf zorg nodig. Ze kan de zorg voor haar man moeilijk uit handen geven, wat logisch is. Aan de andere kant vindt ze dat de zorg voor haar man onze taak is. Dat geeft op bepaalde momenten ontzettend veel wrijving. Hier ging deze vrouw de afgelopen keer te ver in, want ze greep me bij mijn arm en ging heel dreigend tegenover mij staan. In zo’n situatie blijf ik heel rustig. Ik heb de vrouw in dit geval verzocht om aan de kant te gaan en aangegeven dat dit niet de bedoeling is. Ik heb wel de nodige zorg verleend en ben toen weggegaan. “

Wat gebeurt er daarna?

“Dan hangt er wel een bepaalde sfeer en dit bespreek ik dan ook gelijk met bijvoorbeeld de  wijkverpleegkundige. Ik kan ook altijd bij mijn collega’s terecht. Daarna moet je kijken naar oplossingen, zeker als het niet de eerste keer is dat het gebeurt. Dit voorbeeld wat ik gaf is een moeilijke situatie, ook voor de vrouw zelf. Ik vind het vooral voor haar heel erg. Het is ook onmacht, mensen gaan niet zomaar dat soort dingen doen.”

Maak je dit vaak mee in je werk?

“Ik heb vooral in de VVT gewerkt, maar ook korte tijd in een ziekenhuis, de psychiatrie en in een hospice. Ik heb ook met mensen met dementie gewerkt. Daar komt agressie wat vaker voor, maar dat vind ik dan anders. Die mensen kunnen situaties niet helemaal meer beoordelen en kunnen daardoor agressief worden. Daar heb ik een ander gevoel bij. Je weet op een gegeven moment ook hoe je met iemand om moet gaan waardoor je het sneller kunt vermijden. Ik denk zelf dat in de wijk waar ik werk, waar mensen dus nog enigszins zelfstandig thuis wonen, minder agressie voorkomt dan bijvoorbeeld in de psychiatrie, waar mensen worden opgenomen met psychoses. Maar dat is een aanname, dat denk ik. “

Krijg je meer met fysieke of verbale agressie te maken tijdens je werk?

“Ik denk dat verbale agressie vaker voorkomt, misschien wel vaker dan we zelf doorhebben, bijvoorbeeld bij een woordenwisseling. Allebei de vormen kunnen veel impact op je hebben. Ik denk ook dat beide vormen vaak samen voorkomen.”

Kun je tot slot een tip geven voor andere collega’s die hier weleens mee te maken krijgen?

“Ik denk dat je jezelf altijd meeneemt tijdens het werk. Het kan ook zo zijn dat je zelf een korter lontje hebt en daardoor zelf anders reageert, dan dat je normaal zou doen. Ik denk ook dat rustig blijven heel belangrijk is, voor jezelf en voor de cliënt. Er zijn natuurlijk ook genoeg scholingen die hierover worden aangeboden.”

 

Wil je Tommie horen spreken over deze onderwerpen? Kom dan naar de Gezond & Zeker Innovatiedag en zie hem tijdens de opening én afsluiting! Kijk op www.gezondenzekerinnovatiedag.nl voor tickets en meer informatie.

Meer weten over Tommie Niessen? Zijn gloednieuwe boek Tommie in de zorg verschijnt op 11 september. In zijn boek beschrijft hij openhartig hoe mooi het vak is en hoe moeilijk het soms kan zijn. Tommie in de zorg bevat miniaturen over uiteenlopende thema’s: geluk, eenzaamheid, haast, humor, verkering, dementie én zijn tatoeages. Ook kun je Tommie volgen op Facebook, Instagram en Twitter.