Home » PreGo! Tip – Weet je hoe het zit met zwangerschap en fysiek zwaar werk?

PreGo! Tip – Weet je hoe het zit met zwangerschap en fysiek zwaar werk?

Pak de BeleidsSpiegel erbij!

Voor fysiek zwaar werk voor zwangeren zijn ook zorgorganisaties gehouden aan wettelijke bepalingen en regelgeving. De Inspectie SZW legt deze wet als volgt uit: gedurende de zwangerschap en eerste maanden na de bevalling mogen vrouwen niet worden verplicht frequent (dat wil zeggen meer dan eenmaal per uur) meer dan vijf kilo te tillen of te dragen.

Voor meer incidentele activiteiten geldt dat vrouwen in de bovengenoemde periode niet verplicht kunnen worden meer dan 10 kilo te tillen of te dragen. Dat is natuurlijk erg weinig en dus extra belangrijk om het preventiebeleid fysieke belasting op orde te hebben. 

Er zijn natuurlijk meer bijzondere onderdelen rond fysieke belasting en het werken in de zorg. Denk maar aan het omgaan met zeer zware cliënten, cliënten die zijn gevallen of oudere werknemers. Het is belangrijk dat het hele beleid in je zorgorganisatie op orde is. Wil je weten hoe het bij jullie zit? Vul dan de BeleidsSpiegel in. Dat kan inmiddels ook digitaal. Gezond & Zeker heeft er voor gezorgd dat je hem snel en makkelijk in kunt vullen en een eigen rapport krijgt van je scores. De BeleidsSpiegel is een officieel instrument dat deel uitmaakt van de Arbocatalogus van de meeste branches. 

Kijk op www.beleidsspiegel.nl