Home » Zorgprofessionals maken werk van eigen duurzame inzetbaarheid

Zorgprofessionals maken werk van eigen duurzame inzetbaarheid

Op maandag 29 oktober vond de 15e editie van de Gezond & Zeker Innovatiedag plaats. Tijdens de jubileumeditie kwamen ruim 1400 veiligheids- en ergo-coaches naar Nieuwegein om ervaringen te delen en kennis op te doen over het voorkomen fysieke belasting en agressie in zorg en welzijn. Naast het plenaire programma en de Praktijkmarkt konden de zorgprofessionals hun kennis bijspijkeren via ruim 60 inhoudelijke workshops. Nog nooit eerder kwamen er zoveel deelnemers naar de Gezond & Zeker Innovatiedag. RegioPlus – het samenwerkingsverband van de 14 regionale werkgeversorganisaties –  kijkt terug op een geslaagd evenement.

 

Tegengaan van verzuim op de werkvloer
De Gezond & Zeker Innovatiedag stond in het teken van het bieden van handvatten aan ergocoaches, veiligheidscoaches, HR-managers, P&O-medewerkers, arbo-coördinatoren en andere leidinggevenden voor het tegengaan van verzuim op de werkvloer. Thema´s als fysieke belasting, agressie, werkdruk en psychosociale belasting kwamen ruimschoots aan bod. Tijdens de opening betrok dagvoorzitter Rob Koops de aanwezigen in de zaal via een interactieve straatquiz met vragen over het dagelijkse werk in de zorg. Daarna sprak RegioPlus directeur Jelle Boonstra zijn complimenten uit over de bevlogenheid en de tomeloze betrokkenheid van zorgprofessionals bij hun vak en dat ze vooral ook niet moeten vergeten om goed voor zichzelf te blijven zorgen. Als laatste onderdeel van de het plenaire gedeelte inspireerde zorgblogger Tommie Niessen de aanwezigen door het delen van zijn ervaringen met agressie in het veld en hoe hij daarmee omging. Hierna ging het programma over in deelsessies met inhoudelijke workshops, een doorlopende kennistour en een druk  bezochte Praktijkmarkt waar de laatste innovaties gedemonstreerd werden. Tijdens de afsluiting aan het einde aan de dag werden trouwe bezoekers door Koops in het zonnetje gezet en deelde hij maar liefst vier kaarten voor de volgende editie op 28 oktober 2019 uit. 

Oog voor duurzame inzetbaarheid
De actuele thema’s  in de zorg- en welzijnssector zoals hoge werkdruk en oplopende personeelstekorten maken werken aan duurzame inzetbaarheid belangrijker dan ooit. “Deel wat je hier vandaag gezien en meegekregen hebt vooral met je collega’s. Want dat helpt om het belangrijke werk van Gezond & Zeker verder te verspreiden en te zorgen dat meer mensen aandacht hebben voor de eigen duurzame inzetbaarheid.” Aldus Boonstra. Naast het aantrekken van nieuwe mensen voor de sector is het nodig om reeds werkzame zorgprofessionals te helpen om hun werk lichamelijk en geestelijk gezond uit te kunnen voeren en ze zo voor de sector te behouden. Dit maakt Gezond & Zeker en de Innovatiedag een actueel en relevant onderwerp. De volgende Gezond & Zeker Innovatiedag is op maandag 28 oktober 2019.