Home » PreGo! Tip – Even drie minuten voor jezelf

PreGo! Tip – Even drie minuten voor jezelf

Soms rolt je dienst maar door en door en lijkt er geen rustmoment te zijn. En soms ga je dan naar huis en stap je opnieuw in een rollercoaster. Dan blijf je zoals dat heet ‘aan staan’. Het is niet eenvoudig daar wat aan te doen: zeker niet op korte termijn. Er zijn vaak zoveel oorzaken aan te wijzen en niet alles ligt in je macht.

Wat je wèl kunt doen om jezelf te beschermen is het af en toe inlassen van een zogenaamde 3-minuten-oefening. Een soort mini-mindfulness oefening om even tot rust te komen en op adem te komen. Een persoonlijk pauzeknopje waarin je probeert terug te schakelen van doorgaan en doorgaan naar stilte en in het moment ‘zakken’. Het grote voordeel is natuurlijk dat het een korte oefening is die je bijna overal kunt doen.

 

Het is een heel bekende oefening die oorspronkelijk werd ontwikkeld als onderdeel van het mindfulness based cognitive therapy programma (MBCT).

Je ademhaling speelt er een belangrijke rol in. Je kunt zo’n oefening gebruiken op lastige momenten, dat het je over de schoenen loopt zeg maar, maar ook op vaste momenten gedurende de dag. Het helpt ook om in slaap te komen als je merkt dat je onrustig bent.

Hier twee voorbeelden van instructiefilmpjes, maar er zijn er veel meer op YouTube te vinden. vinden. Kies een stem die je prettig vindt.