Home » Businesscase Plafondtilsystemen

Businesscase Plafondtilsystemen

Overwegen jullie als zorgorganisatie over te stappen op plafondtilliften, maar overzie je niet wat er allemaal bij komt kijken en wil je graag tevoren in kunnen schatten wat de kosten en baten zijn? Dan is er nu een businesscase voor je gemaakt die kan helpen om dat inzicht wel te krijgen.

Dat plafondtilsystemen heel waardevol zijn, bleek vorig jaar al uit het onderzoek dat Gezond & Zeker deed bij en met SVRZ naar hun grootschalige introductie van plafondtilsystemen. Dat rapport kan je hier bekijken. Zorgverleners waren er zeer enthousiast over en gaven gemiddeld maar liefst het rapportcijfer 9.

Businesscase in de vorm van een rekenmodule

Maar ja: wat kost dat allemaal wel niet? We hebben nu een businesscase die de kosten en baten helder maakt. Het blijkt dat onder bepaalde voorwaarden,  dit soort systemen ook financieel gezien gunstig uitpakken. Het is een rekenmodule geworden op basis van al het onderzoek dat we hebben kunnen vinden. De excel-module rekent door wat je mag verwachten voor jullie eigen situatie. De module bestaat uit drie afzonderlijke tabbladen. Eén ervan is gereserveerd voor de baten, een tweede is voor de kosten en op het derde tabblad wordt de balans opgemaakt.

Zelf aanpassen

De module kan je aanpassen op je eigen situatie door je huidige situatie in te vullen (aantal ‘gewone’ tilliften, de mobiliteit van jullie cliënten etc). Want businesscases hebben vaak als groot nadeel dat ze lastig toepasbaar zijn op de eigen situatie. Die situatie is vaak net weer even anders en dat maakt het complex in te schatten of de beschreven voor- en nadelen voor de eigen organisatie net zo zullen uitpakken.

Download hier:

Let op: gebruik je Google Chrome als internetbrowser? Het komt voor dat het downloaden dan de rekenmodule (een Excel-bestand) niet lukt. Probeer in dat geval een andere browser (zoals Firefox of Edge). Kan dat niet? Stuur dan een mail naar info@gezondenzeker.nl, dan sturen we je de rekenmodule toe.

Wel even goed voor gaan zitten

We hebben ons best gedaan om de module eenvoudig te houden. Maar het is geen eenvoudige module geworden. Dat is niet voor niets: er komt veel bij kijken om over te stappen. Je moet niet alleen rekening houden met de hulpmiddelen zelf, maar ook steeds belangrijke keuzes maken. Wil je volledig overschakelen van over de vloer verrijdbare tilliften naar plafondtilliften of ga je stap voor stap aan de slag, hang je de rails neer in alle appartementen of in een deel, wacht je tot er nieuwbouw is of wil je nu aan de slag, kies je voor een tweepuntsjuk of juist een kanteljuk, wil je de volledige ruimtes kunnen bereiken of is alleen in de slaapkamer genoeg zijn voorbeelden van belangrijke keuzes. Natuurlijk hoef je niet alles nu al te beslissen. Dat is het handige van de module: hij wijst je op de noodzaak van dat soort besluiten en rekent de financiële gevolgen voor je door. Als het goed is word je zo geholpen om beter onderbouwde besluiten te nemen. De ervaringen van SVRZ zijn daarbij zeer waardevol. Zo hebben zij ook een pilot gedaan door één appartement in te richten met een plafondsysteem. Hun ervaringen staan beschreven in het onderzoeksverslag en hebben we ook gebruikt bij deze businesscase.

Baten: meer dan verzuimreductie

Maar kijk ook goed naar de baten. Natuurlijk is het logisch om te kijken naar de effecten op ziekteverzuim. Die mag je zeker verwachten, maar dat zijn niet te grootste financiële effecten. Zoals ook al uit onderzoek in de VS bleek: andere effecten zijn belangrijker voor de financiële balans. Vooral de tijdswinst telt zwaar door. Maar dat je tijdwinst krijgt is niet vanzelfsprekend en dus is het goed om de randvoorwaarden goed langs te lopen en zorgvuldige keuzes te maken.

Kwaliteit in sterren uitgedrukt

Tenslotte zijn er effecten die niet goed in euro’s te vertalen zijn. Een heel ontspannen en tevreden cliënt is bijvoorbeeld heel waardevol, maar je ziet dat niet in je begroting. Net als iets als een meer huiselijke sfeer. Maar het zijn wel degelijk belangrijke effecten. Daarom hebben we die zachte, kwalitatieve effecten verwerkt in een sterrensysteem in de businesscase. Ook daarvan zie het eindresultaat en ook die scores kan je zelf aanpassen als je het er niet mee eens zou zijn.

Heb je vragen: dan helpen we je graag verder. Natuurlijk horen we ook graag wat je ervan vindt en of je adviezen hebt om de module verder te verbeteren. Mail ons dan op j.j.knibbe@gmail.com of info@gezondenzeker.nl