Home » Aktieblok handleiding

Het Aktieblok: handleiding

Het Aktieblok is een handig en eenvoudig hulpmiddel om problemen rond bijvoorbeeld fysieke belasting of agressie op de werkvloer concreet en snel op te lossen. Maar eigenlijk is het voor allerlei problemen een heel handig instrument.

Afspraken vastleggen, doorgeven en controleren
Het AktieBlok kun je op veel verschillende manieren gebruiken. Kies de manier die bij je past. Gebruik het bijvoorbeeld voor jezelf als geheugensteuntje om kleine problemen op te lossen. Je kunt het ook prima tijdens een vergadering gebruiken om een probleem scherp te omschrijven, de oplossing uit te werken, afspraken te maken over wie het probleem oplost en de planning vast te leggen en als laatste: niet te vergeten om na te gaan of het probleem ook is opgelost.  

Je kunt de vastgelegde afspraken eventueel ook doorgeven aan de persoon of de commissie die het verbeterpunt gaat oppakken. Hou zelf een exemplaar achter zodat je overzicht houdt van de acties die jij of je collega’s hebben ondernomen en of ze al dan niet klaar zijn. Straks is het dan ook voor iedereen in je organisatie duidelijk wat er allemaal is verbeterd en wie dat heeft gedaan.

Download het Aktieblok hier.

E-learning
Het AktieBlok past ook goed bij de Voilà methode; een handige manier om innovaties en verbeterpunten op de werkvloer te ontdekken en direct door te voeren. Door zorgverleners op een positieve wijze betrekken bij verbeteringen kunnen die makkelijker en vooral ook veel beter ingevoerd worden. Wil je daar meer over weten? Doe dan de speciale Gezond & Zeker e-learningmodule waarin ook het werken met het AktieBlok getoond wordt.

Digitale versie
Naast het papieren AktieBlok formulier is er ook een digitale versie die op je computer in te vullen is. Je downloadt dan de PDF, vult hem in en slaat deze op op je eigen PC. Het formulier kan je vervolgens printen, geven of mailen aan de desbetreffende personen die het verbeterpunt gaan oppakken. Net wat je zelf wilt.

Instructie

Hoewel het formulier vrij duidelijk is en je de stappen kunt volgen, geven we hier een korte uitleg.

Je begint natuurlijk met het invullen van een paar algemene dingen zoals je naam en de datum.

Rechtsboven zie je de mogelijkheid om de prioriteit aan te geven. Als het erg belangrijk is dat er op korte termijn iets aan het probleem gedaan moet worden geef je hier een hoge prioriteit aan. Dan is het voor iedereen in één oogopslag duidelijk dat dit niet onderop de stapel moet belanden.

Vervolgens doorloop je de stappen 1 t/m 4. Hou het vooral kort en probeer zonder omhaal van woorden alles in te vullen.

  1. Probleem

Omschrijf hier duidelijk wat het probleem is waarvoor je een oplossing wilt. Als je daarmee klaar bent zet je een vinkje aan de rechter kant en ga je naar stap 2.

  1. Oplossing

Hoe duidelijker en concreter je hier omschrijft welke oplossing nodig is, hoe beter. Nadat je een vinkje hebt gezet, door naar stap 3.

  1. Actie

Dit gedeelte is erg belangrijk. Duidelijk moet worden wat er van de betrokkenen gevraagd wordt en welke afspraken er vastgelegd zijn. Probeer ook dit zo kort mogelijk te formuleren: helder en kort werkt veel beter dan een flink en vaag plan. Het AktieBlok dwingt je om zo kort mogelijk alles te omschrijven. Hier word je ook gevraagd aan te geven wie de actie gaat ondernemen en, erg belangrijk, wanneer het klaar zou moeten zijn.

Pas als je dit hebt vastgelegd zet je een vinkje aan de rechterkant en ga je naar stap 4.

  1. Evaluatie

Dit kan je pas invullen op de datum dat het klaar moet zijn. Je controleert of de acties zijn ondernomen en natuurlijk of het probleem ook echt is opgelost. Hopelijk is dat gelukt en ben je klaar. Soms niet en dan is het de bedoeling dat je opnieuw een AktieBlok invult voor de nog resterende problemen.

Tenslotte is er nog een deel onderaan het formulier gereserveerd voor bijv. een situatieschetsje of de noodzaak om andere diensten of personen bij je actie te betrekken of op de hoogte te stellen. Het is aan jou of je hier gebruik van wilt maken.

Succes en laten we hopen dat er een hoop problemen opgelost worden!