Home » PreGo! Tip – Zelf uit bed komen

PreGo! Tip – Zelf uit bed komen

Zelfstandigheid begint vaak met zelf uit bed komen. Een goed bed is het halve werk. Elektrische bedden kunnen enorm veel. Ze kunnen niet alleen hoger of lager ingesteld worden, maar ook iemand helpen om te gaan zitten door de rugleuning omhoog te laten komen. Hij kan daarna een voor een zijn benen naar en over de rand van het bed brengen.

Zorg er wel voor dat iemand met zijn heup- en bekkendeel goed op de plek zit waar de beweging van het bed ook zit. Anders kan de hoofdsteun iemand juist naar beneden richting voeteneind drukken en dat kan pijnlijk zijn. Om te voorkomen dat de iemand onderuit zakt zorg je ervoor dat de benen iets hoger liggen of op een prettige hoogte op de beensteun-delen liggen. Zeker met een 4-delig verstelbare matrasbodem is dat goed mogelijk (zie plaatje).

 

Zelfstandig tot zit komen

 

Een alternatief is om via zijlig omhoog te komen. De buik en romp blijven zo vrij stabiel en de huid van de stuit wordt minder belast. Probeer het zelf ook maar eens in bed. Dan kan je de ander ook makkelijker uitleggen hoe het werkt. Deze beweging is ook geschikt voor mensen met rugklachten, zwangeren, of na buikoperaties etc. Leg de bovenste hand vlak op het matras en probeer met de elleboog van de onderliggende arm af te zetten op het matras. Op hetzelfde moment bewegen de voeten net buiten het matras. Dat gewicht helpt om rechtovereind te komen zitten, terwijl de romp vrij stabiel blijft. De persoon moet daarna wel stabiel kunnen zitten. Let wel op dat iemand die overeind komt ook even wat licht in het hoofd kan zijn, dus bied even steun aan en zorg voor een veilige omgeving. Als er een bed is met een elektrisch verstelbaar hoofdeind, kan dat natuurlijk ook helpen bij het tot zit komen.

Touwladdertje

Een touwladdertje of een handdoek met knopen kan helpen bij het tot zit komen. Iemand moet dan wel genoeg kracht en coördinatie in handen, armen en romp hebben. Zorg dat het laddertje goed vastgebonden is aan het voeteneind. Als het in het midden is vastgebonden, zal de cliënt rechtovereind komen en zit het laddertje meer naar links of rechts vast, dan kan hij ook schuiner omhoog komen. Dat kan handig zijn als voorbereiding voor het uit bed komen. Om te voorkomen dat het laddertje door het bed slingert of uit bed valt, kan je het met een veiligheidsspeld of klittenband vastzetten aan matras of dekbed.

 

Verder lezen

Bekijk ook eens deze pagina uit het Gebruiksboekje (PDF). Wist je dat je het Gebruiksboekje online kunt doorlezen, maar ook kunt bestellen? Dat is zelfs gratis als je werkgever lid is van een van de regionale werkgeversorganisaties! Bekijk deze pagina voor meer informatie.