Home » PreGo! Tip – Voetensteuntje in het toilet

PreGo! Tip – Voetensteuntje in het toilet

In de vorige nieuwsbrief lieten we zien hoe belangrijk het is om een goede, diepe buiging in je heupen te hebben om goed te kunnen ontlasten: dat lees je hier. Dat kan helpen bij obstipatie en bijvoorbeeld aambeien. Hoge toiletpotten, of verhoogde toiletbrillen maken die buiging moeilijk, maar ja: die hebben weer als voordeel dat je makkelijker op kunt staan.

Er zijn speciale toiletten die helpen met opstaan en voor je stoelgang juist in hoogte zakken, zodat je heupen goed buigen en je toch makkelijker opstaat. Hier zie je een voorbeeld daarvan:

Extra voetensteuntje
We kregen afgelopen week een reactie van een oud-verpleegkundige uit België. Zij wees ons op een prima tip om als je op het toilet zit, je voeten op een klein krukje of steuntje te zetten. Ook dan buigen je heupen immers en kantelt je bekken achterover. Ze vertelt dat ze wel eens, bijvoorbeeld aan zee, een afgezaagd houtblok gebruikt.

Maar deze hulpmiddelen zijn ook gewoon kant en klaar verkrijgbaar: zelfs opvouwbaar om mee te nemen. Hier is een voorbeeld.

Let er wel op dat niet alle cliënten in staat zullen zijn dit zelfstandig te doen of om stabiel en veilig te zitten op het toilet met hun voeten op zo’n steuntje. Blijf dus altijd kijken naar wat iemand veilig zelf wel en niet kan.