Home » PreGo! Tip – Samen tillen, of toch maar liever niet?

PreGo! Tip – Samen tillen, of toch maar liever niet?

Het lijkt zo logisch: als een passieve cliënt veel hulp nodig heeft om bijvoorbeeld hogerop in bed te komen, dan vraag je er toch een collega bij. Dan til je met zijn tweeën. Toch is dat voor de transferhandeling geen verstandig idee. De grens voor overbelasting ligt immers erg laag: maximaal 23 kg onder ideale omstandigheden, en in de houding waarin je staat bij die tilhandeling (gebogen en je tilt aan een kant van je lichaam) mag je maximaal zo’n 12 kg tillen. Dat is erg weinig en de cliënt zal niet zoveel mee kunnen helpen dat dat lukt. Dat betekent dus dat jullie allebei overbelast zullen worden en juist meer kans zullen lopen om rug- of schouderklachten te krijgen. Niet doen dus!

De Praktijkrichtlijnen geven aan dat je daarvoor een elektrisch verstelbaar hoog-laag bed en een glijzeil moet gebruiken of een vergelijkbaar goede oplossing zoals een plafondtillift moet gebruiken.

 

Er zijn natuurlijk wel situaties denkbaar waarin je wèl beter met zijn tweeën zorg kunt verlenen. Als iemand erg onrustig is of veel pijn heeft kan het soms helpen om sneller bijvoorbeeld wondverzorging te geven of om iemand te ondersteunen in zijlig, waarbij de ene persoon de verzorging geeft en de ander bijvoorbeeld de cliënt geruststelt of helpt te ontspannen. Maar voor jullie fysieke belasting is met zijn tweeën tillen geen structurele oplossing.

Voor alternatieven kan je denken aan het gebruiken van de instellingen van het bed: dat kan je zien in onderstaand filmpje. Of gebruik deze pdf uit ons GebruiksBoekje. (Wil je het hele GebruiksBoekje? Lees dan hier verder!)