Zoals je weet geven de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting precies aan wanneer een bepaalde handeling, bijvoorbeeld de transfer van een cliënt of het aantrekken van steunkousen, te zwaar wordt. Met andere woorden: wanneer fysieke belasting over gaat in fysieke overbelasting. Als dat zo is, geven de Praktijkrichtlijnen ook aan welke oplossing nodig is en welk type (til)hulpmiddel gebruikt moet worden. We schrijven met opzet ‘moet’, want de Nederlandse Arbeidsinspectie ziet toe op naleving van de Praktijkrichtlijnen. En ze zijn daar het komende jaar ook druk mee bezig.
Oud en niet meer actueel?
De Praktijkrichtlijnen zijn echter al vrij oud en dateren uit de tijd dat de Arboconvenanten werden afgesloten: dat betekent dat ze al meer dan 20 jaar oud zijn. In de tussentijd is er soms wel een beetje zo hier en daar aangepast, maar eigenlijk is het tijd voor een herziening. Niet alleen heeft de kennis over ergonomie zich ontwikkeld, maar gelukkig zijn er ook steeds meer en betere hulpmiddelen op de markt gekomen. Gezond & Zeker liet dat bijvoorbeeld zien met het onderzoek naar de impact van plafondtilsystemen. Die systemen nemen nu nog nauwelijks plek in de Praktijkrichtlijnen in en dat zou natuurlijk wel moeten.
Wellicht heb je zelf ideeën over verbetering of vernieuwing van de Praktijkrichtlijnen? We nodigen je uit om die te melden!
Waar gaat het om: aanpakken aan de bron
De Praktijkrichtlijnen gaan uit van het ‘bronprincipe’. Dat betekent dat je altijd eerst moet nagaan of de handeling zelf nog wel kan qua belasting en dus volgens de richtlijnen niet te zwaar is. Als dat zo is, moet je namelijk een oplossing kiezen zoals een tillift of iets anders. Dat voorkomt schade aan je gezondheid. Wil je meedenken? Stuur ons dan een e-mail.
Hieronder hebben we nog even voor jouw gemak alle richtlijnen mooi opgemaakt weergegeven.
A2 posters voor afdrukken (inclusief snijlijnen):
Praktijkrichtlijn steunkousen
Praktijkrichtlijn Statische Belasting
Praktijkrichtlijn Transfers
Praktijkrichtlijn Manoeuvreren
Praktijkrichtlijn Verplaatsen in bed
Praktijkrichtlijn Horizontale Transfers
A3 posters voor online gebruik:
Praktijkrichtlijn Steunkousen
Praktijkrichtlijn Statische belasting
Praktijkrichtlijn Transfers
Praktijkrichtlijn Manoeuvreren
Praktijkrichtlijn Verplaatsen in bed
Praktijkrichtlijn Horizontale transfers