Veel zorgverleners zijn ook mantelzorger. Dat kan dubbel zwaar zijn en is vaak erg vermoeiend. Er zijn soms nauwelijks momenten om zelf op te laden. Het is aftasten en steeds zoeken naar de balans. Op de Gezond & Zeker Innovatiedag was hier daarom ook een speciale plek over ingeruimd. Daar hebben we het onderwerp met je besproken. En ook in het BlijfGezond boekje dat je meekreeg is er aandacht voor.
Een ander kan de zorg tijdelijk of deels van je overnemen. Voorkom dat je je uitgeput voelt, sneller boos wordt of je gaat ergeren. Dit zijn immers duidelijke tekenen van overbelasting. Laad ook de eigen accu op tijd weer op en doe iets wat je zelf echt leuk vindt. Laat de situatie even los en neem tijd voor jezelf, ook al is dat ingewikkeld. Er zijn daarom allerlei vormen van vervangende of respijtzorg: bij je thuis of elders, af en toe of structureel, veel of heel weinig. Ook de financiering verschilt: het kan gratis zijn en via een aanvullende verzekering zijn vergoedingen soms mogelijk. MantelzorgNL heeft een online vragenlijst waarmee je kunt nagaan welke hulp voor jou geschikt kan zijn.
Toch krijg je ongetwijfeld te maken met vervelende gevoelens als boosheid, irritatie, ongerustheid of een schuldgevoel. Als dat vaak gebeurt, blijf er dan niet mee rondlopen, maar ga in gesprek met je naaste of met iemand anders die je vertrouwt. Je bent nog steeds vooral partner, familielid, kind of ouder naast je taak als mantelzorger.