Glijzeilen zijn belangrijke hulpmiddelen, maar het is soms een heel gedoe om ze eronder te krijgen of weer weg te halen. Ook op de laatste Gezond & Zeker Innovatiedag waren daar veel vragen over.
Het laten liggen van een glijzeil onder de cliënt is een optie, maar dat kan of mag lang niet altijd. Er zijn wel speciale glijzeilen of glijlakens die daar voor zijn ontworpen: dan mag het wel. Vaak hebben die een speciale instopstrook waarmee je voorkomen dat iemand uit bed glijdt. Dat is echt maatwerk en besluit dat alleen in goed onderling overleg.
Daarnaast zijn er speciale glijhandschoenen en sommige glijzeilen en tilbanden hebben speciale hoesjes waar je jouw hand in kunt doen waarna het makkelijker is om onder iemand te komen.
Een voorbeeldfilmpje zie je hier:
Ook met een balein kan je soms makkelijker een glijzeil onder iemand aanleggen zonder te hoeven kantelen en met meer comfort voor je cliënt. Een balein is een buigzame platte, gladde, kunststof strip die vaak voor de hoofdsteun van een tilband gebruikt wordt. Maar je kunt er dus ook meer mee.
Op de onderstaande serie tekeningen zie je hoe dat werkt. Het glijzeil duw je met de openingen naar hoofd- en voeteneind onder de cliënt tot het nèt een beetje klem zit. De balein breng je daarna tussen de glijzeil-lagen door, haaks op de cliënt, tot die ook vast zit ter hoogte van het holletje in de rug.
Je vouwt dan eerst de onderste en dan de bovenste punt van het zeil over de balein heen tot een soort taartpunt. Met je ene hand duw je nu iets op de balein zodat hij makkelijker onder de cliënt glijdt. Met je andere hand schuif je de balein met het zeil onder de cliënt door. Je spreidt nu het resterende deel van het glijzeil goed richting bekken en schouder van de cliënt. Dan zet je het bedhek omhoog en loopt naar de andere kant.
Aan de andere zijde pak je eerst het bovenste deel van het glijzeil en vouwt die uit naar de schouder. Daarna vouw je het onderste deel uit richting bekken. Je haalt de balein nu weer weg.
Wil je het even nazien op film? Kijk dan op deze pagina van GoedGebruik. Je kan de instructies ook gratis downloaden als PDF. Deze uitleg is onderdeel van het GebruiksBoekje.
Heb je zelf andere en betere tips? Vast & Zeker! Meld ze vooral bij Gezond & Zeker op info@gezondenzeker.nl!