Home » PreGo! Tip – Gebruik je volle handen

PreGo! Tip – Gebruik je volle handen

In de zorg wordt er veel gereden. Denk aan het rijden met tilliften, rolstoelen, maaltijdwagens, linnenkarren en bedden. Als je te zwaar moet manoeuvreren, dat kan zijn omdat hetgeen je moet duwen te zwaar is, maar het kan zijn dat je het niet goed doet. Dan kan dat vooral leiden tot nek-, schouder- of knieklachten. De Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting voor duwen, trekken en manoeuvreren is: niet meer dan 25 kilo met twee handen (maximaal 15 kilo per hand). Wanneer de trekkracht vooral vanuit de vingers komt is het maximum vijf kilo.

Nou ken je waarschijnlijk de zes RijRegels wel. Zo niet, kijk dan even dit filmpje. Ook staan de RijRegels op deze poster ook nog even kort uitgelegd. En mocht je een Free Learning willen doen over gezond manoeuvreren, dan klik je hier.

Maar zoals vaak komt op de finesses aan: gebruik zowel bij duwen als trekken je volle hand. Als je duwt met je volle hand en je houdt je handen in een neutrale stand, worden je polsen en vingers minder belast. En als je trekt heb je met een volle hand meer grip. Je verdeelt op die manier de belasting over de sterkere gewrichten van je pols en de kleinere gewrichten van je vingers.