Home » Praktijkrichtlijn – Manoeuvreren

Praktijkrichtlijn – Manoeuvreren

Manoeuvreren met zware spullen zoals een tillift, een bed of een maaltijdwagen kan te zwaar zijn voor je nek, schouders of rug. Daarom is daar een Praktijkrichtlijn voor gemaakt.

Gezond en Zeker - Blijf inzetbaar - praktijkrichtlijn manoeuvreren

De Praktijkrichtlijn ‘Manoeuvreren’ luidt: niet meer dan 20 kg duwen / trekken en niet meer dan 25 kg trekken of duwen bij het in beweging zetten van materieel. Om dat praktisch te vertalen, zijn de ‘6 KarVragen’ en de ‘RijRegels gemaakt. Je vindt ze op
onze miniposter Manoeuvreren: kort, duidelijk en een stuk minder saai dan de richtlijn zelf. Print ze uit, hang ze op een goed zichtbare plaats en wissel ze regelmatig eens om. Zo informeer je je collega’s op een speelse manier over hoe het ook al weer zat.

Download Praktijkrichtlijn Manoeuvreren

Meer weten? Er is een e-learningmodule over manoeuvreren . Ook zijn er filmpjes over manoeuvreren en de Rijregels.

Landelijke Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting

De landelijke Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting geven precies aan wanneer een bepaalde handeling, bijvoorbeeld de transfer van een cliënt of het aantrekken van steunkousen, te zwaar wordt. Met andere woorden: wanneer fysieke belasting over gaat in fysieke overbelasting. Als dat zo is, geven de Praktijkrichtlijnen ook aan welke oplossing nodig is en welk type (til)hulpmiddel gebruikt moet worden. We schrijven met opzet ‘moet’, want de Inspectie SZW ziet toe op naleving van de Praktijkrichtlijnen.

Aanpakken aan de bron

De Praktijkrichtlijnen gaan uit van het ‘bronprincipe’. Dat betekent dat je altijd eerst moet nagaan of de handeling zelf nog wel kan qua belasting en dus volgens de richtlijnen niet te zwaar is. Als dat zo is, moet je namelijk een oplossing kiezen zoals een tillift of iets anders. Dat voorkomt schade aan je gezondheid. Trainen heeft dan nog nauwelijks zin. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je je kunt je lichaam wel sterker kunt maken, maar niet zo sterk dat het overbelasting. Wel moet je jezelf goed trainen om bijvoorbeeld hulpmiddelen goed te kunnen gebruiken. Gezond & Zeker is bezig met een nieuwe versie van het Paspoort waarin de trainingseisen op basis van de Praktijkrichtlijnen zijn opgenomen. Wil je meedenken? Stuur ons dan een mail op info@blijfinzetbaar.nl