Home » Praktijkrichtlijn – Verplaatsen in bed

Praktijkrichtlijn – Verplaatsen in bed

Zorgverleners vinden deze transfers vaak het zwaarst. Dat klopt ook, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De Praktijkrichtlijn ‘verplaatsen in bed’ luidt: als een cliënt steun of hulp nodig heeft bij verplaatsingen binnen het bed en/of er moet zorg op bed plaatsvinden, dan is een elektrisch verstelbaar hoog-laag bed en glij/rolmateriaal nodig.

Gezond en Zeker - Blijf inzetbaar - praktijkrichtlijn verplaatsen in bedElektrische hoog-laagbedden worden inmiddels gelukkig bijna altijd ingezet, maar voor glijmateriaal is nog veel verbetering nodig. Daarom is er ook voor deze richtlijn een miniposter Verplaatsen in bed gemaakt: kort, duidelijk en een stuk minder saai dan de richtlijn zelf. Print ze uit, hang ze op een goed zichtbare plaats en wissel ze regelmatig eens om.

Download Praktijkrichtlijn Verplaatsen in bed

Meer weten? Doe dan de gratis e-learningmodule of bekijk de serie filmpjes over verplaatsen in bed op Youtube.

Landelijke Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting

De landelijke Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting geven precies aan wanneer een bepaalde handeling, bijvoorbeeld de transfer van een cliënt of het aantrekken van steunkousen, te zwaar wordt. Met andere woorden: wanneer fysieke belasting over gaat in fysieke overbelasting. Als dat zo is, geven de Praktijkrichtlijnen ook aan welke oplossing nodig is en welk type (til)hulpmiddel gebruikt moet worden. We schrijven met opzet ‘moet’, want de Inspectie SZW ziet toe op naleving van de Praktijkrichtlijnen.

Aanpakken aan de bron

De Praktijkrichtlijnen gaan uit van het ‘bronprincipe’. Dat betekent dat je altijd eerst moet nagaan of de handeling zelf nog wel kan qua belasting en dus volgens de richtlijnen niet te zwaar is. Als dat zo is, moet je namelijk een oplossing kiezen zoals een tillift of iets anders. Dat voorkomt schade aan je gezondheid. Trainen heeft dan nog nauwelijks zin. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je je kunt je lichaam wel sterker kunt maken, maar niet zo sterk dat het overbelasting aankan. Wel moet je jezelf goed trainen om bijvoorbeeld hulpmiddelen goed te kunnen gebruiken. Gezond & Zeker is bezig met een nieuwe versie van het Paspoort waarin de trainingseisen op basis van de Praktijkrichtlijnen zijn opgenomen. Wil je meedenken? Stuur ons dan een e-mail.