Home » Praktijkrichtlijn – Transfers

Praktijkrichtlijn – Transfers

Deze transfers worden dag in dag uit zeer vaak uitgevoerd. Per cliënt komen ze veelal dagelijks meerdere malen voor, bijvoorbeeld om uit bed te komen en om naar het toilet te kunnen. Ze zijn snel te zwaar.

Gezond en Zeker - Blijf inzetbaar - praktijkrichtlijn transfersDe Praktijkrichtlijn ‘Transfers vanuit zit of lig’ luidt: als een cliënt steun of hulp nodig heeft om uit bed, stoel of rolstoel te komen, dan is een tillift nodig. Als hij steun kan nemen op één been, goed van begrip is en een goede schouderfunctie heeft kan een actieve of sta-tillift gebruikt worden of een vergelijkbaar opsta-hulpmiddel. Als de cliënt dat niet kan is een passieve tillift nodig. Manueel tillen met 2 of meer personen is geen goede oplossing.

Tilliften worden al veel gebruikt, maar nog niet overal is dat vanzelfsprekend. Daarom is er ook voor deze richtlijn een miniposter Transfers lig- zit- zit gemaakt: kort, duidelijk en een stuk minder saai dan de richtlijn zelf. Print ze uit, hang ze op een goed zichtbare plaats en wissel ze regelmatig eens om. Zo informeer je je collega’s op een speelse manier over hoe het ook al weer zat.

Download Praktijkrichtlijn Transfers

Meer weten? Doe dan de gratis e-learningmodule over tilliftgebruik of bekijk de serie filmpjes over transfers lig – zit – zit op Youtube.

Landelijke Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting

De landelijke Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting geven precies aan wanneer een bepaalde handeling, bijvoorbeeld de transfer van een cliënt of het aantrekken van steunkousen, te zwaar wordt. Met andere woorden: wanneer fysieke belasting over gaat in fysieke overbelasting. Als dat zo is, geven de Praktijkrichtlijnen ook aan welke oplossing nodig is en welk type (til)hulpmiddel gebruikt moet worden. We schrijven met opzet ‘moet’, want de Inspectie SZW ziet toe op naleving van de Praktijkrichtlijnen.

Aanpakken aan de bron

De Praktijkrichtlijnen gaan uit van het ‘bronprincipe’. Dat betekent dat je altijd eerst moet nagaan of de handeling zelf nog wel kan qua belasting en dus volgens de richtlijnen niet te zwaar is. Als dat zo is, moet je namelijk een oplossing kiezen zoals een tillift of iets anders. Dat voorkomt schade aan je gezondheid. Trainen heeft dan nog nauwelijks zin. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je je kunt je lichaam wel sterker kunt maken, maar niet zo sterk dat het overbelasting aankan. Wel moet je jezelf goed trainen om bijvoorbeeld hulpmiddelen goed te kunnen gebruiken. Gezond & Zeker is bezig met een nieuwe versie van het Paspoort waarin de trainingseisen op basis van de Praktijkrichtlijnen zijn opgenomen. Wil je meedenken? Stuur ons dan een e-mail.