Home » Praktijkrichtlijn – Steunkousen

Praktijkrichtlijn – Steunkousen

Het aan- en uittrekken van therapeutische elastische kousen is zonder hulpmiddelen te zwaar en leidt tot ernstige pols-, arm- en schouderklachten. De Praktijkrichtlijn Steunkousen luidt dan ook: bij alle kousen van drukklasse 2 of hoger moeten hulpmiddelen gebruikt worden om de kousen aan- en uit te trekken. Het gladde kousje dat wel eens bij de steunkousen geleverd wordt, voldoet niet.

Gezond en Zeker - Blijf inzetbaar - praktijkrichtlijn SteunkousenOok voor deze richtlijn is er nu een miniposter Steunkousen gemaakt: kort, duidelijk en een stuk minder saai dan de richtlijn zelf. Print ze uit, hang ze op een goed zichtbare plaats en wissel ze regelmatig eens om. Zo informeer je je collega’s op een speelse manier over hoe het ook al weer zat.

Download Praktijkrichtlijn Steunkousen

Meer weten? Doe dan de gratis e-learningmodule of bekijk de vier filmpjes over het aan- en uittrekken op Youtube.

Landelijke Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting

De landelijke Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting geven precies aan wanneer een bepaalde handeling, bijvoorbeeld de transfer van een cliënt of het aantrekken van steunkousen, te zwaar wordt. Met andere woorden: wanneer fysieke belasting over gaat in fysieke overbelasting. Als dat zo is, geven de Praktijkrichtlijnen ook aan welke oplossing nodig is en welk type (til)hulpmiddel gebruikt moet worden. We schrijven met opzet ‘moet’, want de Inspectie SZW ziet toe op naleving van de Praktijkrichtlijnen.

Aanpakken aan de bron

De Praktijkrichtlijnen gaan uit van het ‘bronprincipe’. Dat betekent dat je altijd eerst moet nagaan of de handeling zelf nog wel kan qua belasting en dus volgens de richtlijnen niet te zwaar is. Als dat zo is, moet je namelijk een oplossing kiezen zoals een tillift of iets anders. Dat voorkomt schade aan je gezondheid. Trainen heeft dan nog nauwelijks zin. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je je kunt je lichaam wel sterker kunt maken, maar niet zo sterk dat het overbelasting aankan. Wel moet je jezelf goed trainen om bijvoorbeeld hulpmiddelen goed te kunnen gebruiken. Gezond & Zeker is bezig met een nieuwe versie van het Paspoort waarin de trainingseisen op basis van de Praktijkrichtlijnen zijn opgenomen. Wil je meedenken? Stuur ons dan een e-mail.