Home » Praktijkrichtlijn – Horizontale transfers

Praktijkrichtlijn – Horizontale transfers

Horizontale transfers – oftewel het liggend verplaatsen van bed naar bijvoorbeeld brancard – is zonder hulpmiddelen een veel te zware handeling die vaak met meerdere mensen tegelijk uitgevoerd wordt. Daarom is er een Praktijkrichtlijn Horizontale Transfers voor gemaakt.

Gezond en Zeker - Blijf inzetbaar - praktijkrichtlijn horizontale transfersAls de cliënt deels of volledig passief is, moet tenminste één platform in hoogte verstelbaar zijn, moeten beide platforms op gelijke hoogte zijn en alles op de rem gezet worden. Gebruik van glijzeilen of een alternatief hulpmiddel zoals een tillift is nodig.

Het is een ingewikkelde transfer die veel oefening vergt. Je vindt tips op onze miniposter Horizontale transfers: kort, duidelijk en een stuk minder saai dan de richtlijn zelf. Print ze uit, hang ze op een goed zichtbare plaats en wissel ze regelmatig eens om. Zo informeer je je collega’s op een speelse manier over hoe het ook al weer zat.

 Download Praktijkrichtlijn Horizontale Transfers

Meer weten? Er is geen e-learningmodule over horizontale transfers, maar je kunt wel  filmpjes over dit onderwerp bekijken, zoals het filmpje hieronder.

Landelijke Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting

De landelijke Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting geven precies aan wanneer een bepaalde handeling, bijvoorbeeld de transfer van een cliënt of het aantrekken van steunkousen, te zwaar wordt. Met andere woorden: wanneer fysieke belasting over gaat in fysieke overbelasting. Als dat zo is, geven de Praktijkrichtlijnen ook aan welke oplossing nodig is en welk type (til)hulpmiddel gebruikt moet worden. We schrijven met opzet ‘moet’, want de Inspectie SZW ziet toe op naleving van de Praktijkrichtlijnen.

Aanpakken aan de bron

De Praktijkrichtlijnen gaan uit van het ‘bronprincipe’. Dat betekent dat je altijd eerst moet nagaan of de handeling zelf nog wel kan qua belasting en dus volgens de richtlijnen niet te zwaar is. Als dat zo is, moet je namelijk een oplossing kiezen zoals een tillift of iets anders. Dat voorkomt schade aan je gezondheid. Trainen heeft dan nog nauwelijks zin. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je je lichaam wel sterker kunt maken, maar niet zo sterk dat het overbelasting aankan. Wel moet je jezelf goed trainen om bijvoorbeeld hulpmiddelen goed te kunnen gebruiken. Gezond & Zeker is bezig met een nieuwe versie van het Paspoort waarin de trainingseisen op basis van de Praktijkrichtlijnen zijn opgenomen. Wil je meedenken? Stuur ons dan een e-mail.