Er zijn veel vragen in de chat gekomen over het plafondtilliftenproject van SVRZ. We zullen die allemaal beantwoorden. Hieronder vind je er vast een paar.
Hoeveel kost dat nou?
Een veel voorkomend verzoek was of er een financiële doorrekening gemaakt zou kunnen worden: een businesscase. Dat is heel logisch, want zeker als je het zo omvangrijk doet zoals SVRZ, moet er een gedegen investeringsplan onder liggen. Zoals je weet heeft Gezond & Zeker al vaker zoiets gemaakt in het verleden over andere onderwerpen. We gaan kijken of we dat voor de huidige systemen kunnen doen voor de plafondtilliften. We houden je op de hoogte.
Alleen rails of een XY systeem
Veel vragen gingen hier over. In het kort is het zo dat je met een railsysteem alleen daar kunt komen waar die rails hangen. En dan luistert het ook heel precies, anders komt de cliënt niet goed in bed of stoel en is het soms passen/meten en soms moet je zelfs het bed verplaatsen. In de chat gaven mensen daar veel voorbeelden van. Met een XY systeem hangt er een dwarsbalk die heen en weer kan schuiven langs twee balken langs of aan het plafond (zie plaatje). Ook al is een XY systeem duurder, het biedt wel ontzettend veel meer mogelijkheden. Je kunt dan op elke plek in die ruimte komen en je kunt iemand veel makkelijker op de goede plek krijgen. Je kunt beide systemen ook combineren. Dat wordt ook wel gedaan met een XY systeem in de kamer en bijv. naar het toilet dan een railsysteem. Kijk altijd heel goed bij de start welk systeem technisch kan en voor jullie situatie ook op langere termijn het beste werkt. Bij SVRZ is ook een pilotkamer gemaakt om te kunnen oefenen en met elkaar te zien of het goed zou werken. Met een heel team is daar een evaluatie van gemaakt voor men tot de echte keuze is gekomen. In het onderzoeksverslag zie je een overzicht van de overwegingen die zij hadden.
Zit er ook een weegfunctie op de plafondlift?
Die zit er niet standaard op, maar kan je er inderdaad, net als bij veel over de vloer verrijdbare tilliften mogelijk is, aan bevestigen (zie pijltje in de tekening). Bijna alle leveranciers kunnen dat leveren. Dat is inderdaad erg handig omdat je dan heel regelmatig en zonder extra inspanning iemand kunt wegen, wat voor sommige cliënten erg belangrijk is.
Kan een bestaande plafondlift meegenomen worden naar een nieuwe locatie of moet je dan een heel nieuw systeem kopen en plaatsen?
Dat is erg lastig te zeggen zonder de situatie ter plekke te kennen. Als je voor hetzelfde merk kiest dan kunnen in elk geval de tilcassettes die aan de rails hangen wel mee. Dat scheelt natuurlijk fors in de kosten als die units nog prima zijn: ze hebben natuurlijk niet het eeuwige leven. Bij SVRZ maakt men ook gebruik van die wisseloptie. Als een cliënt een plafondtillift nodig heeft, dan wordt de tilcassette aan de rails gehangen. Heeft die cliënt dat niet nodig, dan kan de cassette voor een andere cliënt gebruikt worden. De rails blijven gewoon in het appartement, maar zijn zoals je hebt gezien op de foto’s, niet storend voor het huiselijke karakter en worden soms zelfs gebruikt om een schilderijtje aan op te hangen.
Kan de plafondlift ook geïnstalleerd worden aan een systeemplafond?
Soms wel en soms niet: dat moet je echt ter plekke met een technisch specialist bekijken. Bij SVRZ en veel andere zorgorganisaties kiest men er bewust voor om met een rails boven langs de muur te werken, in plaats van aan het plafond. Dat kan soms beter werken en technisch sterker zijn. Eigenlijk kan je dan bijna niet meer zeggen dat het een plafondtillift is, maar een muur-tillift 😉)
Twee- of vierpunts-jukken of juist nog weer andere jukken
De volgende nieuwsbrief komen we terug op de vragen zoals de vraag naar de reden om te kiezen voor een tweepunts-juk zoals bij SVRZ is gedaan (linker plaatje)- of juist een vierpunts-juk (rechter plaatje). Dat is een lastige vraag en hangt van veel factoren af en zullen we daarom uitgebreider behandelen. Heb je zelf een bewuste keuze voor 2- of juist 4-punts jukken gemaakt: dan zijn we erg benieuwd naar je reden. Mail ons op info@gezondenzeker.nl .
Heb jij zelf nog andere vragen of reacties: ze blijven welkom! Info@Gezondenzeker.nl