Het is altijd een lastig onderwerp: overgewicht. Het is zo moeilijk om daar wat aan te doen en bij de een gaat dat ook nog eens makkelijker dan bij de ander. Natuurlijk weet iedereen dat een gezond gewicht van groot belang is, zeker in de zorg. Daar wordt immers een fors beroep gedaan op je lichaam en je fitheid. Maar hoe zit dat nou precies als het gaat om tillen en transfers?
Het blijkt dat er puur lichamelijk gezien in elk geval 3 drie redenen zijn waarom dat extra belastend is. Allereerst vormt het extra gewicht dat je meedraagt gewoon heel eenvoudig, een extra belasting voor je rug. Ten tweede kom je door je toegenomen omvang, vooral van je buik, verder van je werk af te staan en ook dat is belastend. De ‘last-arm’ wordt groter en je komt buiten het groene gebied op de tekening. En tenslotte moet je overal waar je gaat het extra gewicht met je menemen en dat kost ook energie en is zwaar.
Heb je zelf wel eens gekeken hoe veel kilometers je maakt tijdens een dienst? Dat kan flink oplopen. Veel mobiele telefoons hebben een stappenteller erin zitten: zet hem maar eens aan, dan zal je zien dat 8 tot 10 kilometer lopen tijdens je dienst geen uitzondering is. De keerzijde daarvan is, dat lopen niet slecht is en je kan helpen om gewicht te verliezen en fit te blijven.
Maar dat extra gewicht blijft lastig. In zekere zin werkt dat ook zo in de laatste fases van een zwangerschap, al is dat natuurlijk wel een zeer tijdelijke situatie.
Wil je het nog een keer uitgelegd krijgen? Bekijk dan het filmpje hieronder.