Home » PreGo! Tip – Zorgtijd tekort in Corona tijden

PreGo! Tip – Zorgtijd tekort in Corona tijden

De werkdruk is altijd al hoog, maar nu erg hoog in de zorg. De tweede golf van de Corona-pandemie slaat hard toe. Veel zorgverleners zijn nog niet uitgerust na de eerste golf. Het verzuim is hoog en veel mensen wachten op uitslagen van testen en kunnen dan niet werken.

Er wordt ook door ons/ RegioPlus hard gewerkt om het aantal handen aan het bed groter te maken. Dat is niet eenvoudig. Daarom moeten ook andere opties bekeken worden. Er zijn bijv. kansen om efficiënter te werken zonder in te boeten op de kwaliteit van zorg. Werkmethodes zoals verzorgend wassen zijn nog niet volledig benut en zijn nu zeker relevant.

Met verzorgend wassen was je de cliënt zonder water, zeep en handdoeken, maar met een speciaal pakje met voorverwarmde washandjes of -doekjes waarin een speciale reinigende en verzorgende lotion is verwerkt. Onderzoek laat zien dat dit prima werkt, hygiënisch is en de huid goed verzorgd. De huid van oudere mensen is vaak minder droog dan wanneer er met water en zeep wordt gewassen en knapt er niet zelden van op. Sommige mensen kunnen ook zichzelf dan weer wassen, er is immers geen geklieder met water.  

Het is duidelijk dat de methode in elk geval niet te koste gaat van de kwaliteit van zorg. Daar komt bij dat in deze tijden het effect op de werkdruk relevant. Het gaat echt sneller. Allereerst is de tijd die je nodig hebt voor de voorbereiding en de afronding van de wasbeurt korter. Je hebt immers alleen het verwarmde pakje nodig en na afloop heb je geen waskom, handdoeken of natte lakens om op te ruimen. Maar de wasbeurt zelf is ook korter en vaak minder vermoeiend voor jou en voor de cliënt. De precieze tijd hangt van allerlei factoren af, maar vaak is er een tijdsbesparing van een minuut of 8 die dus niet te koste gaat van de kwaliteit van zorg en meestal ook niet van de beleving. Als je een groep van 20 cliënten hebt die overgaan naar verzorgend wassen scheelt dat dus al snel meer 2 uur per dag. Tijd die kostbaar is en aan andere activiteiten kan worden besteed.

Wil je er meer over weten? Doe dan de gratis e-learningmodules die gaan over verzorgend wassen.
Verzorgend wassen: de basis. 
Meer doen met verzorgend wassen.
Wassen met affectie.

Er is daarnaast, met steun vanuit het Corona- programma van ZonMw een klein boekje voor je gemaakt met losse instructiekaarten erin waarin ook veel informatie is opgenomen over verzorgend wassen.
Boekje_ZonMw_08-20_WEB
Boekje_ZonMw_08-20_WEB_Pagina-2

Boekje_ZonMw_08-20_WEB_Pagina-3

Boekje_ZonMw_08-20_WEB_Pagina-4