Je kent uiteraard het gebruik van een glijzeil voor je cliënt, maar je kunt een glijzeil ook prima voor jezelf gebruiken. In deze tip twee opties.
Werk je in de thuiszorg dan stap je soms erg vaak je auto in en er weer uit. Dat betekent elke keer een draai in je rug over de stoel. Zeker als je moe bent, aan het eind van je dienst of in de nacht, kan dat best zwaar zijn. In onderzoeken melden thuiszorgmedewerkers dit regelmatig als een belastende beweging.
Als je een klein glijzeiltje gebruikt, of een weggooi glijzeiltje dan maak je de draai over de autostoel een stuk makkelijker. Hou het wel bij een klein glijzeiltje, anders glij je te snel of te ver en dreig je wellicht nog van je stoel te glijden.
Een andere optie is iets dat zwangere vrouwen of mensen met last van rug of schouders soms erg prettig vinden. Zeker in de laatste maanden van de zwangerschap is draaien in bed een gedoe, zeker als je last van je bekken hebt. Omdraaien kan dan te pijnlijk zijn, waardoor je te lang in één houding blijft liggen en dat is ook weer pijnlijk. Door op een klein glijzeiltje te liggen draai je jezelf veel makkelijker om in bed.
Datzelfde geldt natuurlijk ook voor mensen met rug- of schouderpijn of na een pijnlijke buik- of rugoperatie. Op een glijzeiltje gaat kantelen en draaien veel makkelijker.
Ben je bang dat het te zweterig wordt, leg er dan een laagje katoen tussen; een klein lakentje of een dunne handdoek.
En ook hier geldt: een klein zeiltje is beter dan een groot zeil. En je weet ook: een dubbelzijdig glijzeil glijdt het beste dus twee lagen op elkaar of een tunneltje waardoor je automatisch een dubbele glijlaag te pakken hebt.
Bij gebruik in bed let je er uiteraard ook voor je eigen veiligheid op dat het zeil nooit over de rand van het bed hangt; uit bed vallen door een glad zeil is iets dat je altijd moet voorkomen. Die kans is kleiner met een klein zeiltje dan met een groot zeil.