Het is onvermijdelijk dat een deel van de zorgverleners met deze feestdagen werkt: ook ’s nachts. De een vindt dat ontzettend jammer en de ander vindt het niet echt een probleem en kan er ook van genieten om juist op die dagen er voor je cliënten of patiënten te zijn.
Feit blijft dat het bijzondere dagen zijn met ook vaak andere ritmes, eten, slaaptijden en ga zo maar door. Hierdoor kan je biologische klok verstoord raken. Factoren die er voor zorgen dat je klok goed blijft lopen zijn bijv. licht, beweging, je sociale omgeving en wat en wanneer je eet helpt. Dat helpt om je biologische klok op orde te houden.
Een schaal met oliebollen?
Probeer als je in de nachtdienst zit zo veel mogelijk de timing van je normale drie maaltijden aan te houden. Dus in elk geval de avondmaaltijd. En omdat je ‘s nachts natuurlijk ook gewoon energie nodig hebt, kun je het beste om 01.30 en 05.00 wat eten. Neem dan niet te veel en eet niet te vet, ook je spijsverteringssysteem staat immers op een laag pitje. In de App Goedenacht vind je ‘onregelmatig werk recepten’, bijvoorbeeld een licht Midnight Meal: soep met een paar volkoren boterhammen. Dan blijf je alert en ben je minder snel vermoeid. Als ochtendmaaltijd neem je bijvoorbeeld yoghurt met een banaan. Dat geeft snelle energie voor de laatste werkuurtjes. Maar natuurlijk geniet je ook van een lekkere oliebol, ook al is die lekker vet 😉
Gezond & Zeker het nieuwe jaar in!