Home ยป PreGo! tip – Voorkom handelen vanuit emotie

PreGo! tip – Voorkom handelen vanuit emotie

Soms domineert het emotionele brein letterlijk de persoon. Je bent niet in staat rationeel te denken en te handelen. Dit wordt ook wel een emotionele gijzeling van het brein genoemd. Noem het door het lint gaan, de controle over jezelf verliezen of impulsief handelen. Tijdens je werk wil je handelen vanuit emotie voorkomen. Dat doe je in drie stappen:

Stap 1 Bewustwording

Wees je bewust dat je verdrietig, bang of boos bent en erken het gevoel. Op het moment dat je het erkend en herkend, ben je bewust van je emotionele status en is de eerste stap terug naar je denkende brein gemaakt.

Stap 2 Ademhaling controleren

De reden van de gijzeling is een tekort aan zuurstof in je denkende brein. Dat ligt aan een verhoogde en oppervlakkige ademhaling die optreed bij de stressreactie. Op het moment dat je een diepe teug zuurstof tot je neemt, zorg je er voor dat het denkende brein weer voldoende zuurstof krijgt. Met het reguleren van je ademhaling hef je de gijzeling van je denkende brein dus letterlijk op en is de tweede stap gemaakt.

Stap 3 Gedachtecontrole

Als laatste is het belangrijk dat je ook je gedachte omzet van negatief naar positief zodat je ook die weer onder controle krijgt. Zeggen dat je het kan of denken aan een prettig moment kan wonderen doen. Dit heeft een directe uitwerking op je gemoedstoestand. Zo ben je instaat om terug te komen bij je denkende brein. Tot 10 tellen wil ook goed helpen!

Meer informatie