Home » PreGo! Tip: Verhit aan het werk?

PreGo! Tip: Verhit aan het werk?

Tot nu toe is het nog niet zo warm geweest, maar dat komt vast. Werken in de hitte kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid en voor de gezondheid van je cliënten. Alle reden dus om je erop voor te bereiden. Extreme hitte is voor iedereen belastend, maar de volgende groepen lopen net wat extra risico: zwangeren, ouderen en mensen met een slechte conditie, een extreem laag of hoog gewicht, hart- en vaatziekten en mensen die bepaalde geneesmiddelen gebruiken.

Regels Arbowet bij werken in de warmte
De regelgeving voor werken in de warmte is vastgelegd in het Arbobesluit. In het Arbobesluit (art 6.1.) staat dat de temperatuur op de werkplek geen schade mag veroorzaken aan de gezondheid van werknemers. Als werkgever moet je zorgen voor een ‘behaaglijk werkklimaat’. Het Arbobesluit schrijft dus niet voor bij welke temperatuur er bijvoorbeeld niet gewerkt mag worden. Wat exact behaaglijk is of wat een te hoge temperatuur op de werkplek precies is, hangt af van veel verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur, de luchtcirculatie, vochtigheid en ga zo maar door.  

De FNV heeft daarom een werkklimaat-app gemaakt die je een globale indicatie geeft. Om dat preciezer te doen is een deskundige nodig zoals een arbeidshygiënist. In de FNV Werkklimaat app kun je een berekening maken zodat je weet of je je werk nog veilig kunt doen bij verschillende temperaturen en omstandigheden. Met de app krijg je snel een advies over jouw werkklimaat. De app is helemaal gratis in de App Store en in de Google Play Store: FNV Werkklimaat.

Voor je cliënten kan je erg veel bruikbare informatie vinden op deze website.

Ook werd een handig filmpje gemaakt met ‘Tien tips’. Zo ben je snel geïnformeerd en op de site zelf vind je veel meer handige informatie en tips. Bekijk ook deze interessante flyer van onze zuiderburen over dit onderwerp.