Home ยป PreGo! Tip – Vallen en het voorkomen ervan

PreGo! Tip – Vallen en het voorkomen ervan

De gevolgen van een val voor ouderen zijn nogal eens dramatisch en soms catastrofaal. Een gebroken heup betekent een nieuwe heup, een pittige operatie en een complexe revalidatie die voor kwetsbare ouderen niet altijd succesvol verloopt. Voorkomen van een val is het mooiste, maar helemaal voorkomen is niet realistisch. Daarom verdient het beperken van de ernstige gevolgen veel aandacht.

Daarvoor verschijnen steeds meer hulpmiddelen en oplossingen op de markt. Maar: wat heeft nou zin en wat minder of misschien wel helemaal niet? Deze maand is er van Tarbert en andere onderzoekers een uitgebreid overzicht verschenen (zie onder voor de referentie). Zij verdelen de voorzieningen in drie groepen: de passieve bescherming (bijv. de hip protectors) de meer actieve draagbare voorzieningen (zoals airbags die opengaan als er gevallen wordt) en tenslotte speciale vloeren die de val breken.

 

Uit onderzoek komen goede resultaten voor zowel de passieve gordels als de vloeren. Ze kunnen de gevaarlijke piekkrachten die bij een val ontstaan beperken. Toch blijkt dat als je al het onderzoek op een rijtje zet de resultaten niet altijd consistent zijn. Voor de airbags is er al wel het een en ander gedaan aan onderzoek wat er veelbelovend uitziet. Meer onderzoek is echter echt nodig en dat concluderen ook Nederlandse onderzoekers naar de heup airbags die zich razendsnel opblazen voor de vallende bewoner de grond raakt. Dat artikel kun je hier downloaden:

heupairbag

Ook daar zie je dat de resultaten veelbelovend zijn, maar ook dat meer onderzoek echt noodzakelijk is.

Tarbert benadrukt wel dat in de praktijk zelf de invoering niet altijd eenvoudig is. Zo blijkt het correct opvolgen van de gebruiksinstructies en het soms tijdrovende gedoe een belangrijke drempel

Nemeth B, van der Kaaij M, Nelissen R, van Wijnen JK, Drost K, Blauw GJ. Prevention of hip fractures in older adults residing in long-term care facilities with a hip airbag: a retrospective pilot study. BMC Geriatr. 2022 Jun 30;22(1):547. doi: 10.1186/s12877-022-03221-1. Erratum in: BMC Geriatr. 2022 Jul 27;22(1):624. PMID: 35773627; PMCID: PMC9245388.

Tarbert RJ, Zhou J, Manor B. Potential Solutions for the mitigation of hip injuries caused by falls in older adults: a narrative review. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2022 Oct 4:glac211. doi: 10.1093/gerona/glac211. Epub ahead of print. PMID: 36194471.