Home » PreGo! Tip – Wat te doen na een val

PreGo! Tip – Wat te doen na een val

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar wat doe je als een cliënt onverhoopt toch ten val is gekomen?

De kans op een val is groot wanneer een cliënt tijdens het lopen van richting verandert, bijvoorbeeld wanneer hij zich omdraait voor het toilet of een stoel. Het eerste wat je doet na een val is:

 1. De situatie nauwkeurig observeren.
 2. Vragen of de cliënt ergens pijn heeft.
 3. Kijken naar de stand van de benen.

Heeft de cliënt pijn, liggen de benen in een abnormale stand of vertrouw je het gewoon niet (bijvoorbeeld omdat de cliënt duizelig is), consulteer dan eerst een arts.

Met gebruik van tillift

Gezond en Zeker - Blijf inzetbaar - TilliftvalAls het nodig is de cliënt te verplaatsen en je wilt dit doen met een tillift, ga dan altijd na of jouw tillift wel laag genoeg kan komen en hoe de tillift werkt. Elke tillift werkt weer net even anders en je bent verplicht de gebruiksaanwijzing van je eigen tillift te volgen. We geven hier alleen een paar algemene aanwijzingen.

 1. Leg een kussen op de hoofdsteun van de tilband. Dat is comfortabeler voor de cliënt.
 2. Ga op je knieën zitten en trek aan beide beenslips.
 3. Zo kun je de cliënt over een korte afstand verplaatsen tot je genoeg ruimte hebt om de transfer met de tillift uit te voeren. Je kunt deze verplaatsing overigens ook doen met een glijrol.
 4. Spreid de ‘poten’ van de tillift.
 5. Rijd de tillift nu tot aan de voeten van de cliënt. Begeleid de benen over de achterzijde van het onderstel. Nu bevinden de benen van de cliënt zich licht gebogen aan één zijde naast de mast van de tillift.
 6. Breng het tiljuk van de lift naar beneden, zo ver dat je de bevestigingspunten van de tilband zonder sjorren vast kunt maken aan het tiljuk.
 7. Verwijder het kussen en begeleid de cliënt nu met de tillift van de vloer naar bijvoorbeeld een bed.

 

In deze pdf kan je het nog eens nalezen.

Download PDF

Disclaimer: Deze website en de inhoud zijn met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Noch de auteurs, noch de uitgever stellen zich echter aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolkomenheden in deze uitgave. Ondanks de informatie op deze website zal altijd de officiële gebruiksaanwijzing van hulpmiddelen gebruikt moeten worden en zodoende voorrang moeten krijgen boven de informatie op deze website.

Zonder gebruik van tillift

Gezond en Zeker - Blijf inzetbaar - Opstaan na valAls de cliënt nog redelijk (zelfstandig) mobiel is en geen pijn of andere problemen heeft, begeleid je de cliënt via:

 1. Een kantelbeweging van rug- naar zijlig en vervolgens van zij- naar buiklig.
 2. Daarna help je de cliënt naar een kruiphouding.
 3. Zet een stoel voor de cliënt waar hij met de handen op kan steunen. Houd een extra stoel beschikbaar die je achter de cliënt neer kunt zetten om op te zitten.
 4. Begeleid vervolgens de cliënt naar ‘schuttersstand’: één knie nog op de grond, het andere been naar voren. Als de cliënt zich nu optrekt aan de stoel, kun je de cliënt begeleiden naar stand.
 5. Schuif de andere stoel achter de cliënt zodat hij kan gaan zitten.

 

In deze pdf kan je het nog eens nalezen.

Download PDF