Home » PreGo! Tip – Uitkleden met een glijzeil

PreGo! Tip – Uitkleden met een glijzeil

Til- en transferhandelingen doe je altijd met een doel. Natuurlijk zijn er de tilhandelingen in- en uit bed of rolstoel, maar ongeveer de helft van alle tilhandelingen vindt binnen de grenzen van het bed plaats. Juist die tilhandelingen maken vaak deel uit van een hele serie handelingen: ‘s ochtends bij het uitkleden, wassen, incontinentie verzorging en aankleden voer je vaak meerdere transferhandelingen uit. Draaien in bed, kantelen of zijwaarts verplaatsen wissel je af tijdens het aan- en uitkleden.

Tijdens het aan- en uitkleden moet je soms vervelend sjorren aan kleding. Dat is belastend voor jezelf, vooral voor je polsen en vingers. Veel zorgverleners klagen over polsproblemen of nek- en schouderproblemen. Die fysieke belasting is een belangrijke oorzaak daarvan, maar het kan ook voor de cliënt vervelend zijn. Het sjorren kan tot huidbeschadigingen of beschadigingen van onderhuids weefsel leiden.

Voorkom fysieke belasting

Door heel slim met een transferhulpmiddel zoals een glijzeil te werken, kan je transferhandelingen combineren, fysieke belasting voorkomen en de energie van je cliënt en van jezelf sparen. Je benut de glijkwaliteit van het materiaal om iemand bijvoorbeeld aan- en uit te kleden in een slimme volgorde. Zo kan je soms met maar één keer draaien de hele ochtendverzorging in bed doen.

Slim incontinentiemateriaal

Dat vereist wel slim werken en de aanwezigheid van niet alleen een glijzeil, maar ook goed incontinentiemateriaal dat makkelijk aan te leggen is. Systemen met een buikband zijn veelal het makkelijkst. Je kunt de band daarvan oprollen en onder de cliënt doorbrengen in het holletje van de lage rug. Ook daarbij maak je dan gebruik van het gladde glijzeil.

Verzorgend wassen helpt

Ook zal iets als verzorgend wassen, of ook wel wassen zonder water, dan handig zijn. Dan heb je immers geen last van waskommen, water en heb je voor elk lichaamsdeel een schoon washandje uit het pakje. De volgorde waarmee je het lichaam van de cliënt wast, maakt dan niet veel uit. Dat biedt je veel meer keuze in de volgorde van handelingen en dus kan je de makkelijkste volgorde kiezen.

Op het filmpje hieronder zie je hoe een glijzeil slim wordt gebruikt bij het uitkleden van een cliënt.