PreGo! Tip – Troost bieden
Je cliënt is geconfronteerd met tegenslag. Jij en familieleden kunnen dan zóveel doen om steun te bieden. Lees de volgende opsomming eens door, en vul aan naar eigen inzicht.
- Ga gewoon even bij je cliënt zitten of erbij staan.
Laat op andere manieren je aandacht en meeleven merken. Met de gelovige cliënt kun je samen bidden, bij anderen ook samen in gedachten stilstaan bij het verdriet. Familie van een bewoonster had moeite een passend verjaardagscadeau te bedenken (moeder wist ook niet wat te vragen). Ze kwamen op het idee om elke maand een -steeds verrassend ander – bloemstukje voor te laten bezorgen.
- Maak een fotoboek met troostrijke beelden en teksten, die de cliënt alleen of met jou kan doornemen in moeilijke tijden.
- Laat je cliënt ventileren over haar verdriet, van zich afpraten.
- Ga een gesprek aan over onderwerpen waarover de cliënt graag praat/trots is. Onderneem een afleidende activiteit, zoals een wandeling buiten, fysieke oefening, een huishoudelijke taak.
Geef gerichte fysieke persoonlijke aandacht, bijvoorbeeld de haren verzorgen, insmeren met creme, massage, opmaken.
- Ga samen iets snoepen of drinken (bakkie troost?).
- Maak een reëel compliment (zoals hoe de cliënt omgaat met deze moeilijke situatie , wat hij/zij gedaan heeft en/of waarop hij/zij trots mag zijn.
- Laat na het gesprek of bezoek een kaartje achter met een bemoedigende tekst, dat kan dan later worden nagelezen. Schrijf deze kaart of brief, dat werkt veel persoonlijker dan geprinte tekst. Schrijf in heldere taal en begin met het punt van verdriet van je cliënt, en geef daarbij aan dat je hierin meeleeft. Zet niet te zwaar aan, overdrijf niet. Meeleven is meestal oke, van medelijden willen de meesten van ons verstoken blijven. Je kunt laten weten dat je graag wat last van de schouders af zou willen nemen, en dat je in elk geval zo nu en dan langskomt voor een gesprek (of wat je verder van plan bent).
- En maak zelf nu het rijtje vol met je eigen suggesties.