Home » PreGo! Tip: Trillende sokken als innovatiekracht

PreGo! Tip: Trillende sokken als innovatiekracht

De laatste jaren brengen de 27 Samenwerkende Topklinische OpleidingsZiekenhuizen een innovatiegids uit. In deze gids staan 92 innovaties van (zorg)professionals uit de topklinische opleidingsziekenhuizen. Het zijn innovaties die vooral gericht zijn op de ziekenhuissituatie, maar ze zijn ook vaak breder inzetbaar.

Een voorbeeld zijn de trillende sokken die Parkinson patiënten kunnen helpen. Zij ondervinden vaak veel ongemak van het ‘vastplakken’ aan de grond, ook wel freezing genoemd. Ze kunnen dan niet meer voor- of achteruit. Dat vastplakken aan de grond is niet te voorspellen, je weet nooit wanneer het zal gebeuren. Ook in de begeleiding van deze cliënten kan dat erg vervelend zijn. Je herkent het vast wel. Het kan tot vallen en erger leiden. 

Hulpmiddelen zoals een metronoom (een instrument dat met geluid een tempo aangeeft), het werken met verbaal aangegeven ritme’s of een rollator die strepen op de vloer projecteert, kunnen het lopen verbeteren en freezing verminderen. Het nadeel van deze hulpmiddelen is dat ze zichtbaar zijn voor de omgeving. Sommige mensen vinden dit vervelend. De speciale trillende sokken zijn niet zichtbaar. De ervaringen lijken goed en onderzoek loopt.

Op dit filmpje zie je een beetje hoe het werkt en op deze website https://www.parkinsonnext.nl/ vind je meer informatie. In juni 2021 is een thuiszorgstudie gestart.

De hele gids met alle innovaties kan je hier lezen.