Home » PreGo! Tip – Tiltechnieken in de ban?

Tiltechnieken in de ban?

Voor een goed preventiebeleid fysieke belasting is het natuurlijk het allerbeste om verouderde til -en transfertechnieken of technieken die echt te zwaar zijn niet meer te gebruiken en dus ook niet meer aan te leren op de opleidingen. Het klinkt immers heel onlogisch en in elk geval inefficiënt om eerst op de opleiding een techniek aan te leren, om die later weer af te moeten leren. Dergelijke technieken zouden eigenlijk in de ban gedaan moeten worden. Toch is dat in ons land niet het geval: er is geen standaard op dit vlak. Dit in tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk waar al vanaf 1989 en later enkele technieken gewoon in de ban gedaan zijn. Ze mogen niet meer aangeleerd worden.

RegioPlus heeft een onderzoek laten doen bij opleidingen om te zien wat de stand van zaken op dat vlak was. Op die vragenlijst stonden twee afbeeldingen van verouderde manuele tiltechnieken afgebeeld. De ene techniek staat bekend als ‘Australisch tillen’. Er is vrij algemene consensus over dat deze techniek te zwaar is om zonder hulpmiddel uit te voeren. Met andere woorden, het Australisch tillen is niet conform de Praktijkrichtlijnen fysieke belasting. Toch bleek een groot deel van de 44 in deze studie betrokken opleidingen (18 van de 44) het Australisch tillen nog aan hun leerlingen aan te bieden.

Ook voor een andere techniek waarbij je een passief iemand uit bed begeleidt, bijvoorbeeld naar de rolstoel geldt dat. Volgens de Praktijkrichtlijnen zou dat niet meer handmatig mogen, maar moet dat met een tillift.

Tijd om ook in ons land sommige technieken in de ban te doen, zoals het plaatje van een Engelse zorginstelling laat zien? Zorg er in elk geval voor dat je ze niet meer aanleert en stel dat je ze tegenkomt, probeer dan uit te leggen dat het risicovolle handelingen zijn.

Het volledige rapport kan je hier downloaden.

  Australian ligt