Als je tilt, til je natuurlijk nooit meer dan 23 kg. Dat is landelijk zo afgesproken. En over hoe je dan zo goed mogelijk tilt weet je ook van alles. Dingen zoals zo dicht mogelijk bij je lichaam tillen, rustig tillen en ga zo maar door.
Maar als je niet alleen moet ‘tillen’, maar ook een paar meter of langer moet dragen kan dat lastiger worden. Voor ‘dragen’ is de norm sowieso al lager: 10-15 kg is de grens, niet meer dan één keer per 5 minuten en niet verder dan 90 meter.
Bij ‘dragen’ moet je bijvoorbeeld denken aan het dragen van waszakken, stapels schone was, trays met warme maaltijden, bulkverpakking, pakken kopieerpapier en zakken met onthardingszout. Net zoals bij tillen kan het dragen van te zware dingen tot klachten aan je rug, nek of schouder leiden.
Om zwaar en ver dragen te voorkomen zijn er allerlei mogelijkheden. Gebruik bijvoorbeeld een steekwagentje, kruiwagen, stepje of een karretje om de spullen op te leggen. Of maak de loopstand zo klein mogelijk.
Maar een boodschappentas of andere zware spullen aan een kant van je lichaam dragen is nog steeds ongezond. Scheve belasting is voor je rug echt slecht. Je draagt scheef als je aan een kant van je lichaam tilt of met een gedraaide of zijwaarts gebogen romp.
Dan is het verstandig de inhoud te verdelen over twee draagtassen. Je lichaam wordt dan symmetrisch belast. Zorg er ook dan wel voor dat het totale gewicht minder is dan 15 kilo en ga niet twee tassen van 15 kg tillen, maar liefst iets van 5 kg per tas. Moet er toch meer gedragen worden dan is een karretje of zoiets toch echt het allerbeste.
Er is ook een handig filmpje gemaakt door A+O VVT dat je hier kunt bekijken: