Home » PreGo! Tip – Tillen: de principes erachter

PreGo! Tip – Tillen: de principes erachter

In de zorg wordt erg veel getild en zeker ook veel materialen. Denk maar aan zakken met voorraad, gesteriliseerde materialen, waszakken en ga zo maar door. Natuurlijk weet je inmiddels dat je niet meer dan rond de 23 kg moet tillen.

Maar hoe doe je dat onder die grens? Als je dus wel mag tillen volgens de norm. Daarover valt veel te zeggen. De algemene mening is dat je niet allerlei techniekjes moet gaan aanleren, maar dat je juist de achtergrond van die technieken moet kennen om gezond en veilig te kunnen tillen. Het gaat dus om de principes erachter. 

Een van de principes is dat je de last zo dicht mogelijk op je lichaam tilt. De lastarm wordt dan het kleinst en dat bepaalt de belasting voor je rug. Ook al til je dan soms niet vanuit je knieën: het is dan toch goed. We schreven daar al eens een tipje over. 

Andere principes zijn: rustig en langzaam tillen, niet met gedraaide rug tillen, de last verdelen, weten wat je tilt en zo zijn er meer. Wil je ze allemaal even snel op een rijtje uitgelegd zien? Bekijk dan ons filmpje daarover.