De uitkomsten van sommige onderzoeken zijn niet verbazingwekkend, maar toch drukken ze ons dan wel even met de neus op de feiten. Want ja: klachten aan het bewegingsapparaat door het thuis achter een beeldscherm werken komen veel te vaak voor. We hebben het dan over nek/schouder en arm/pols klachten.
Amerikaanse onderzoekers rapporteerden dat 40% van deze Corona-thuiswerkers gemiddeld tot ernstige klachten heeft. Bijna allemaal werken ze met een laptop (85%). Meer dan de helft (55%) gebruikt daarbij uitsluitend het beeldscherm van die laptop. Dat is natuurlijk verre van ideaal. Ook de stoel is niet optimaal; bij 45% waren de armsteunen van de bureaustoel niet instelbaar.
Daar is natuurlijk best wel wat aan te doen. De Praktijkrichtlijn voor beeldschermwerk is dat je allereerst een ‘goede ergonomische werkplek’ moet hebben. Meer weten over wat dat precies is en hoe je je buro en beeldscherm instelt? Doe dan onze gratis e-learning module en verdien meteen een accreditatiepunt.
Daarnaast mag je niet langer dan twee uur achter elkaar beeldschermwerk doen en mag het in totaal niet langer dan vijf tot zes uur per dag duren. Daar kan je dus proberen aan te werken.
Om te voorkomen dat je lang in dezelfde houding achter het scherm blijft zitten is het verstandig regelmatig kleine pauze’s te nemen. We noemen deze pauzes ‘micropauzes’. Je zet bijvoorbeeld de prullenmand zo ver weg dat je moet opstaan van je stoel. Probeer eens een andere muis, of ga eens muizen met je andere hand. Zorg ook thuis voor een opgeruimd bureau (‘clean desk policy’). Gooi weg wat je toch niet meer gebruikt. Dat geldt niet alleen voor je echte bureau, houd ook je virtuele desk top ‘schoon’ (prik vaste tijden de tijd om je mailboxen op te schonen, print geen e-mails die je vervolgens weer ergens anders moet bewaren, etc). En met al die telefonische of zoom, teams en ga zo maar door vergaderingen gebruik je natuurlijk ook een goede stoel en een handsfree set. En ook al ben je in beeld: doe lekker wat rek- en strekoefeningen tijdens die overleggen. Misschien werkt het wel aanstekelijk? En een poosje staand vergaderen en lekker van je ene been naar je andere wiebelen is alleen maar prettig en gezond.