Home » PreGo! Tip – Steunkousen aan en uittrekken met de Doff N’Donner

PreGo! Tip: Steunkousen aan en uittrekken met de Doff N’Donner

Volgens de Praktijkrichtlijnen heb je een hulpmiddel nodig om steunkousen van drukklasse 2 aan of uit te trekken. Er zijn veel hulpmiddelen en de werking komt meestal wel een beetje overeen. Een echt ander hulpmiddel is de Doff N’Donner. Dit hulpmiddel werkt net iets anders dan de meeste steunkoushulpmiddelen. Het is een soort waterballon in cirkelvorm die helpt bij aan- en uitrekken van korte en lange kousen en kousen met en zonder open teenstuk. Steunkous

Je moet er wel echt handigheid in krijgen: filmpjes helpen daarbij en gebruik die dan ook en oefen een paar keer.

Heel in het kort werkt het als volgt. Je plaatst de steunkous eerst over de zogenaamde aantrekpaal, rolt hem dan op met de Doff N’Donner en haalt hem met de Doff N’Donner van de aantrekpaal af.

Ga liefst tegenover de cliënt zitten met het been ondersteund op jouw knie (evt met een handdoekje eronder). Gebruik stroeve (huishoud)handschoenen. Duw, met het (gat bij het) teendeel tegen de tenen, de DnD samen met de kous soepel tot voorbij de enkel. Controleer dan of de kous goed zit. Rol dan de DnD en de kous met je beide volle handen verder naar boven. Rol nu de DnD weer van het been af en wrijf zonodig de kous goed op zijn plek.

Bekijk het filmpje. https://www.youtube.com/watch?v=A_kGbuuHpZ8&feature=youtu.be  In die GoedGebruik serie op YouTube vind je ook meer voorbeelden van steunkoushulpmiddelen.

PS Binnenkort komt met financiering van Gezond & Zeker het GebruiksBoekje in herziene vorm uit. Hou deze site in de gaten. Daarin staat stap voor stap de techniek beschreven en daarna komt er ook een gratis downloadbare pdf van deze en andere technieken.