Home » PreGo! Tip – Statische belasting en douchen

Gebogen werken: alleen als het heel kort duurt

Het langdurig werken met een voorovergebogen en of gedraaide romp noemen we ook wel statische belasting. Je spieren moeten lang aangespannen blijven en er kan een hoge druk op de tussenwervelschijven ontstaan. Na een minuut krijgen de meeste mensen al problemen. Je spieren verkrampen en je voelt een zeurende pijn opkomen.

Statische belasting komt voor bij allerlei werkzaamheden en zeker niet alleen tijdens de zorg aan cliënten. Denk aan het laden van trays in voedselkarren, stoffen, moppen, zemen, stofzuigen, dweilen, schrobben, strijken, het steriliseren van medische instrumenten, werken aan een te lage balie, microscoop, kopieermachine, et cetera.

De Praktijkrichtlijn voor statische belasting is: niet langer dan één minuut werken met gedraaide en/of meer dan 30 graden voor- of zijwaarts gebogen romp.

Vaak hebben mensen niet in de gaten dat statische belasting zulke ernstige gevolgen kan hebben: vooral langdurige, moeilijk te behandelen rugklachten zijn het gevolg. Daarom noemen we statische belasting ook wel een Silent Killer: een sluipmoordenaar.

Lees hier een artikel met achtergrondinformatie;

Oplossingen voor statische belasting kan je in allerlei richting vinden: wees daarin creatief en denk logisch na. Soms liggen oplossingen zeer voor de hand: een doucheschort en laarzen bijvoorbeeld.

Bij het douchen van een cliënt probeer je natuurlijk niet nat te worden door zo ver mogelijk ervan af te gaan staan.  Dan word je inderdaad niet nat, maar je gaat dan wel veel verder van je cliënt af staan en en dus ‘krommer’ om daardoor te voorkomen dat je nat wordt. Dit levert wel onnodig extra statische belasting op. Gebruik dus een doucheschort en laarzen of van die plastic overschoenen of hoesjes.

Hier vind je een handig filmpje over ‘statische belasting’