Home » PreGo! Tip – Seksuele intimidatie: grenzen stellen

PreGo! Tip – Seksuele intimidatie: grenzen stellen

Ook geluisterd naar de radio in de Week van Zorg en Welzijn? Er waren prachtige interviews te horen direct vanuit de praktijk. Op Radio 5 was er bijvoorbeeld een interview met Mathilde Bos over seksuele intimidatie in de zorg. Velen vinden het moeilijk om daar goed mee te om te gaan. Een meerderheid van de verpleegkundigen en verzorgenden heeft regelmatig last van seksuele intimidatie. In 80% van de gevallen is de ongewenste seksueel getinte aandacht afkomstig van de patiënt of de bezoeker/mantelzorger.

Mathilde heeft een nog steeds erg goed toepasbaar boek geschreven met veel handvatten erin: je kunt wel zeggen een standaardwerk. Vragen die centraal staan zijn bijvoorbeeld: Wat kun je eraan doen als een cliënt jouw grenzen overschrijdt? Wat moet je vooral niet doen? Waarom intimideert een cliënt eigenlijk? Hoe kun je iemand effectief op zijn gedrag aanspreken? Wat doe je als het gedrag desondanks niet stopt? En hoe creëer je veiligheid binnen een team?

In haar boek vind je achtergrondinformatie en praktische tips. Het boek ‘Seksuele intimidatie in de zorg’ is bedoeld om je weerbaarder te maken tegen ongewenst gedrag: een aanrader voor iedere werker in de gezondheidszorg. Het is gratis te downloaden via deze link.

Op die site zijn meerdere boeken en publicaties gratis te downloaden: zeer de moeite waard.

Mathilde Bos houdt zich met name bezig met bejegening in de (ouderen)zorg. Ze is docent Verpleegkunde aan de Hogeschool Utrecht en werkt als trainer onder meer voor het Korsakov Kenniscentrum. Mathilde werkt tevens als verpleegkundig oproepkracht in de GGZ.

Ook in de pocket van Gezond en Zeker is veel informatie over agressie, geweld en ongewenst gedrag zoals seksuele intimidatie in de zorg te vinden: download hem hier.

En als het gaat om verbale ongewenste intimidatie dan volg ja natuurlijk de gratis E-learning  module van Sensoor of, zoals het sinds december 2018 heet, de Luisterlijn.