Home » PreGo! Tip – Overlijden in Corona-tijden: gratis e-learningmodule nu geaccrediteerd

PreGo! Tip – Overlijden in Corona-tijden: gratis e-learningmodule nu geaccrediteerd

De wisselende Corona richtlijnen hebben een enorme invloed op alle facetten van de zorg. Dat geldt ook voor de zorg rondom de dood en de periode erna. De onderzoeksraad voor veiligheid noemde de situatie in het begin van de pandemie zeker in de verpleeghuizen ‘een stille ramp’.

De overheid had aan het begin van de coronacrisis te weinig aandacht voor de bescherming van kwetsbare ouderen in verpleeghuizen. Het bezoekverbod, dat eerst in Brabantse verpleeghuizen werd ingesteld en al snel landelijk beleid werd, had een ‘grote sociale en psychische impact’ volgens de OVV op zowel de bewoners als de zorgverleners.

Het is dan zoeken naar de mogelijkheden om het afscheid en de periode erna net iets dragelijker te maken. Zo is er de gratis e-learningmodule gemaakt die hierop ingaat. Je vindt hem hier. Hij is onlangs geaccrediteerd door de V&VN. Wanneer je score hoog genoeg is kun je een accreditatiepunt krijgen.  

Daarnaast zijn er op de site www.rouwentijdenscorona.nl allerlei voorbeelden van rituelen en gewoontes die je kunt gebruiken in deze complexe tijd. Soms hele oude gewoontes vanuit verschillende culturen en religies en soms ook splinternieuwe.

Heb je zelf ideëen en ervaringen die je met anderen wilt delen? Dan nodigen we je uit deze te melden via een korte, anonieme vragenlijst over overlijdens in deze periode, of dat nu door Corona is of een overlijden dat niet door Corona is veroorzaakt. De resultaten worden weer gebruikt om, ondanks het verdriet door een overlijden, nabestaanden èn de betrokken zorgverleners te kunnen ondersteunen. Je vindt de vragenlijst hier.  Doe je mee?