Home » PreGo! Tip – Opstaan met overgewicht

PreGo! Tip – Opstaan met overgewicht

Begeleiding geven bij het opstaan uit een stoel of vanaf het toilet kan voor jou zwaar zijn. In principe vraag je de cliënt goed en ver voorover te buigen en dan op te staan. Maar als een cliënt een fors overgewicht heeft, werkt dat zelden goed. De buik kan in de weg zitten of de cliënt kan door het gewicht van de buik naar voren vallen.  Vaak hebben deze cliënten zelf al de beste manier voor zichzelf uitgezocht.

Als zij echt een forse ronde buik hebben noemen we dat het ‘appel-type’. Zij staan meestal vrij recht omhoog op en drukken zich daarbij flink op op de leuningen van de stoel. Dus is het voor hen enorm belangrijk dat er stevige leuningen aan de stoel zitten.

Cliënten die vooral extra gewicht rond de heupen hebben, worden vaak als het ‘peer-type’ beschreven. Zij kunnen vaak wel goed naar voren bewegen en dan opstaan.

Er zijn filmpjes gemaakt samen met cliënten waarin zij zelf uitleggen hoe ze opstaan. Hier zie je een filmpje waarin je heel duidelijk het verschil tussen beide cliënten ziet.

Luisteren naar hen is bij hen extra belangrijk. Het kan het voor jou veel lichter maken. Op dit filmpje geeft de cliënt zelf ook goede uitleg over wat voor hem van belang is.

Zoek je meer achtergrondinformatie over de zorg voor mensen met obesitas, download dan dit artikel van Gezond & Zeker / Blijfinzetbaar.

Het zal ook duidelijk zijn dat als de cliënt het niet meer grotendeels zelf kan, je niet voldoende en veilige ondersteuning kunt bieden. Dan zal de stap naar een tillift nodig zijn. Let bij zo’n tillift wel op het maximaal toelaatbaar tilgewicht. Dat hoort op de tillift te staan en zeker bij een cliëntgewicht boven de 140 kg kan dat problemen opleveren. Zoek dan naar een tillift die dat wel kan. Ze zijn voor acute situaties ook te huur of te lease.

En natuurlijk is er ook een gratis e-learningmodule gemaakt over de zorg en begeleiding van obese cliënten.