Home » PreGo! Tip – Opsta-looprekken

PreGo! Tip: Opsta-looprekken

Wellicht heb je op de Gezond & Zeker Innovatiedag gezien dat er een hele rij opsta-looprekken stond en dat ze uitgeprobeerd werden en onderling vergeleken werden. Daar wordt nu een verslag van gemaakt waarin we vooral gaan kijken naar de verschillen die er zijn en de mogelijkheden voor de praktijk. We zullen dus niet merken of prijzen onderling vergelijken, maar hopen wel dat we een paar praktische handvatten kunnen geven voor de praktijk. Nicole van Kuijk van Transvorm coördineert dit initiatief.  Binnenkort zullen we de uitkomsten met je delen. Opstalooprek

Het zijn belangrijke hulpmiddelen die net tussen een tillift en zelfstandig opstaan in zitten. Ze kunnen bijvoorbeeld voorkomen dat de cliënt de stap naar een tillift te snel moet maken. Toch zijn ze niet voor iedereen geschikt. Het gebruik luistert vrij nauw, maar daar staat tegenover dat ze voor sommige cliënt echt dè oplossing kunnen bieden om toch zelf te gaan staan.

We geven alvast een beetje uitleg, maar gebruik als je het hulpmiddel echt inzet uiteraard altijd de gebruiksaanwijzing van jouw hulpmiddel.

Ze werken soms met zitsteuntjes die je op of neer kunt klappen, maar ze zijn er ook zonder zitsteuntjes. Ook de manier waarop de knieën al dan niet gesteund worden verschilt.

Als er zitsteuntjes zijn vraag je altijd de cliënt zich goed uit te strekken. Daarna klap je de zitsteuntjes neer (of bevestig je het zitgedeelte).  De cliënt kan nu gaan zitten.

Bij toilet of douche, rem je het hulpmiddel. Help zonodig met uitkleden en douchen. Let er wel op dat niet alle merken ook nat kunnen worden onder de douche. Zoek dat tevoren goed uit.

Voor het wassen van het onderlichaam kan de cliënt weer even gaan staan. Klap de steuntjes eventueel op om er beter bij te kunnen. Bij een onzekere cliënt laat je de steuntjes voor de veiligheid liever zitten.

Copyright tekeningen; © Auke Herrema & Gezond & Zeker 2019.