Home » PreGo! Tip – Ook je schoen zetten?

PreGo! Tip – Ook je schoen zetten?

Of je er nu pepernoten in krijgt of niet: goede schoenen zijn voor zorgverleners enorm belangrijk. Je staat lang, je loopt veel, je moet soms kracht zetten of in krappe ruimtes bewegen en je mag natuurlijk nooit uitglijden of vallen.

De keuze is enorm en is mede  afhankelijk zijn van jouw voorkeur en de zorgsector waar je werkt. Op een OK gelden andere eisen dan in een verzorgingshuis of op een ambulance.

Denk in elk geval aan de volgende punten als je schoenen koopt:

  • Gewicht: lichtgewicht schoenen schelen je veel energie, zeker als je grote afstanden loopt.
  • Steun en stabiliteit: goede steun werkt door naar je rug en nek. Kies dus zorgvuldig en denk daarbij aan steun voor je hiel, ruimte in lengte en hoogte voor je tenen, maar ook aan de hakhoogte, de vorm en het materiaal. Koop bij voorkeur een leren schoen, maar in elk geval een goed ventilerend materiaal.
  • De zool moet dempen en niet glad zijn: vallen wil niemand. Forse anti-slip is meestal niet prettig, maar gladde zolen moet je echt vermijden.
  • Comfort: het ligt enorm voor de hand. Kies wat jou bevalt en ja; dat kunnen ook clogs zijn.
  • Pas altijd beide schoenen; je rechter- en linkervoet kunnen verschillen in grootte. Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de middag, de voeten zijn dan vaak het dikst en gek genoeg ook het langst.
  • Mooi… je wilt natuurlijk dat het er mooi uitziet, maar het mag voor je werk niet ten koste gaan van comfort en veiligheid.  

En tenslotte: heb je gedoe met je voeten zoals platvoeten, likdoorns of nagelproblemen? Goede voet- en nagelverzorging telt en een bezoek aan een pedicure is geen luxe. Zorg ook voor jezelf!